Ansatte på bostedet Blåkærgård i Viborg, hvor pædagogen Judy Meiniche Simonsen i februar blev dræbt af en beboer, er i akut fare for at blive udsat for vold. Det konkluderer Arbejdstilsynet i en meget kritisk rapport, der kræver, at ledelsen omgående strammer op.

Knivoverfald, knytnæveslag, kvælertag, skub, dødstrusler og alarmer, der ikke virker, er en naturlig del af arbejdsdagen for ansatte på det bosted, hvorfra den 46-årige pædagog Judy Meiniche Sørensen brutalt blev myrdet af en psykisk syg beboer mellem den 7. og 8. februar.

Det konkluderer Arbejdstilsynet i en længe ventet rapport om bostedet Blåkærgård, som B.T. har fået aktindsigt i.

Rapporten retter hård kritik mod arbejdsforholdene på bostedet, hvor der er ’arbejdssituationer med akut og alvorlig risiko for, at ansatte kan blive udsat for vold og/eller trusler om vold.’

Og det til trods for, at ledelsen af bostedet to dage efter drabet vurderede overfor tilsynet, at der ikke var akut risiko for vold på arbejdspladsen.

I rapporten kan man blandet andet læse, at der i bare én afdeling af bostedet i 2011 er anmeldt 19 tilfælde af fysisk vold og syv tilfælde af psykisk vold mod personalet, og at det i fire tilfælde har fået personalet til at sygemelde sig. Otte gange i 2011 blev vold med personale meldt til politiet.

De ansatte har også berettet om knivoverfald og knytnæveslag, der har smadret en medarbejders briller. Endvidere fortæller de om slag i hovedet og på kroppen, kasteskyts, skub, krads og kvælertag.

Også misbrug af alkohol og stoffer er tilsyneladende et problem blandt beboerne på stedet, ligesom ledelsen har ladet de ansatte forstå, ’at man skal kunne klare vold som en del af jobbet, hvis man fremover skal være ansat på Blåkærgård.’

Men den opfattelse er stærkt kritisabel, understreger FOA-formand Dennis Kristensen

- Jeg synes, rapporten er med til at give et billede af, at håndteringen i regionen har været stærkt kritisabel. Jeg kan simpelthen ikke have, at FOA-medlemmer går på arbejde med en kalkuleret risiko fra ledelsens side om, at der er vold, men den kan man ikke gøre noget ved. Så er der noget grundlæggende galt, siget han.

Bostedets ansvarlige leder, forstander Jette Svensson, vil ikke kommentere på kritikken, men Socialchef i Region Midtjylland, Charlotte Josefsen siger:

- Vi kan ikke undgå, at der finder voldstilfælde sted, når man arbejder med den målgruppe af psykisk syge mennesker, men vi skal sikre det allerbedste arbejdsmiljø. Voldstilfælde er jo blevet registreret hen over årene, og med den har målgruppe vil der i situationer være voldstilfælde. Det er uomgængeligt, men håndteringen af voldstilfældene og forebyggelse af voldtilfældene vil blive enorm vigtig, og der skal følges op på de trusler, der har været, siger socialchefen, der erkender, at ledelsen ikke har gjort det godt nok.

- Det vi troede var gode og tilstrækkelige procedurer, har vist sig ikke at være gode og tilstrækkelige procedurer. Og det er vi i gang med at se på lige nu i samarbejde med Blåkærgård, siger hun.

De kritisable forhold på bostedet resulterer i et såkaldt straks påbud, som bostedet skal efterleve. Det går i korte træk ud på at bostedet nu skal sørge for at få forebygge volden ordentligt.