Efter fundet af Kim Walls hoved, ben og tøj vil Peter Madsen ikke længere udtale sig til politiet. Klogt træk, mener forsvarsadvokater - men for sent

Den drabssigtede ubådskaptajn Peter Madsen vil ikke længere lade sig afhøre. Det har den 46-årige opfinder meddelt Københavns Politi. Det sagde lederen af efterforskningen Jens Møller Jensen i går.

‘På tide’ lyder den umiddelbare reaktion fra kendte forsvarsadvokat Mette Grith Stage på Peter Madsens pludselige selvvalgte tavshed.

»Hvis Peter Madsen har en rigtig god forklaring på, hvorfor kraniet ikke har nogen frakturer, selvom han har forklaret, Kim Wall har fået en 70 kilo tung luge i hovedet, så er det hensigtsmæssigt, at han kommer med den. Hvis ikke, er det helt rigtigt ikke at udtale sig. Umiddelbart virker det som om, at han allerede har udtalt sig for meget,« siger Mette Grith Stage, som understreger, at hun kun kender til sagen fra medierne, og at det selvfølgelig kun er Peter Madsens egen forsvarer, som kan vurdere, hvad der er det rigtige for ham.

Peter Madsens tavshed kommer efter, at dykkere i fredags fiskede bl.a. poser med det afskårne hoved af den 30-årige svenske journalist og hendes ben op fra 10 meters dybde på bunden af Køge Bugt. Også en kniv og flere af Kim Walls tøjstykker blev fundet ved samme lejlighed.

Særligt fundet af Kim Walls hoved menes at kunne få stor betydning for sagens videre forløb, fordi de retsmedicinske undersøgelser afslørede, at der ikke var tegn på alvorlige skader på kraniet.

Den drabssigtede Peter Madsen, der sidder varetægtsfængslet i isolation, har ellers tidligere forklaret i retten, at den svenske journalist døde ved et uheld ombord på ubåden Nautilus, fordi hun fik en tung jernluge i hovedet og styrtede ned i bunden af ubåden. Ifølge Peter Madsens forklaring konstaterede han, at hun blødte fra et åbent kraniebrud og havde kramper i ca. 20 sekunder, før hun døde.

Sagen er et stjerneeksempel på, hvorfor Mette Grith Stage i komplicerede sager som regel anbefaler sine klienter først at udtale sig, når de har set politiets samlede materiale.

»Nu står de (sigtede og forsvarsadvokat Betina Hald Engmark, red.) i en situation, hvor han har givet nogle forklaringer, som umiddelbart ser ud til at blive gennemhullet af de nye beviser,« siger forsvarsadvokaten.

Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist anbefaler også sine klienter ikke at udtale sig, hvis de ikke har fuldt overblik over, hvad politiet allerede er eller kan komme i besiddelse af senere.

»Man skal ikke gå ind i en skov, hvor man ikke kender alle træer på forhånd,« siger han.

Bjørn Elmquist understreger, at man som sigtet i princippet ikke er forpligtet til at udtale sig til politiet. Tavsheden er ikke – ligesom man ellers kan få indtryk af i engelske krimier – noget der formelt set kan blive brugt mod en i retten. Og det er heller ikke strafbart i sig selv at lyve som sigtet.

»Men det er lidt usædvanligt, at man begynder at forklare sig vidt og bredt og gerne for åbne døre, for derefter at sige, nu ønsker man ikke at tale med politiet længere,« siger han.

Peter Madsen har tidligere under sin varetægtsfængsling tilkendegivet, at han ønskede fuld åbenhed om de dramatiske begivenheder i ubåden og gerne ville forklare sig. Kursændringen kan ifølge forsvarsadvokaterne skyldes, at der er kommet nogle oplysninger frem, som han ikke umiddelbart kan forklare, og som måske også undrer ham.

»Det kan f.eks. være fordi, man ikke længere selv har fuldt overblik over, hvad der egentlig skete. Voldsomme oplevelser kan betyde, at man mister erindringer og fortrænger nogle ting,« siger Bjørn Elmquist.

Ifølge lederen af efterforskningen Jens Møller Jensen er det ikke et særsyn, at den sigtede ikke vil lade sig afhøre længere.

»Det er også før set, at en sigtet ønsker at tage en pause eller vente, indtil man ser, hvad der dukker op, så man ikke skal forholde sig til ting i tide og utide,« siger han.

Politiet håber dog, at Peter Madsen senere igen vil lade sig afhøre.

»Naturligvis vil det i vores fag give mening at kunne tale med den sigtede om forskellige efterforskningsskridt. Det kommer vi også til på et eller andet tidspunkt, men det er op til ham at bestemme, hvornår han vil medvirke,« siger drabschefen.

Han forklarer, at det er helt naturligt, at politiet med jævne mellemrum forholder den fængslede, hvad efterforskning har bragt frem. I dette tilfælde drejer det sig både om fundet af hovedet og andre ting, som blev omtalt på det sidste retsmøde om fristforlængelse.

Til gengæld er tankerne om en rekonstruktion af Kim Walls død på ubåden indtil videre parkeret.

»Det giver ingen mening nu at gennemføre en rekonstruktion med ubådens luge som omdrejningspunkt, når vores retsmedicinske undersøgelser ikke peger på, at der er noget interessant ved lugen,” siger Jens Møller Jensen.

Han kan dog ikke afvise, at der kan komme nye muligheder for at lave rekonstruktion, hvis der er grundlag for det:

»Lige nu kan jeg ikke se det. Men jeg er da glad for, at vi ikke har brugt tid og penge på at lave en rekonstruktion på det hidtidige grundlag.«

Mette Grith Stage vurderer ikke, at Peter Madsens tavshed og dermed skifte af taktik kommer til at betyde noget for sagens udfald.

»Mit indtryk er, ud fra det jeg kan læse i pressen, at politiet står stærkt. De har nogle relativt gode kort på hånden, efter de har fundet hovedet, så jeg tror, de er ret ligeglade med, om han kommer med en ny forklaring, eller om han tier stille fra nu af,« siger hun.

Peter Madsens forsvarsadvokat Betina Hald Engmark er onsdag ikke vendt tilbage på BTs henvendelser.