Lyt til artiklen

Radiovært på Radio Holger Kaj Vilhelmsen idømt 30 dages ubetinget fængsel for racistisk propaganda. Hans tredje dom under racismeparagraffen.

Der var ingen rabat til radioværten på Radio Holger, Kaj Vilhelmsen, da han fik sin tredje dom for udbredelse af racistisk materiale. Med to tidligere domme i bagagen lød straffen på 30 dages fængsel - ubetinget.

- Så sidder vi her igen, var retsformandens første bemærkning i Københavns Byret fredag.

Den 2. august 2006 sagde Kaj Vilhelmsen i en 10 minutter lang monolog blandt andet, at "vort land er forvandlet til den tredje verdens affaldsplads" og "vi ønsker ikke noget bastardsamfund, hvor tilfældige fremmede kalder sig danskere".

De to udtalelser, vurderer retten, er grove nok til at dømme Kaj Vilhelmsen for overtrædelse straffelovens §266b - også kendt som racismeparagraffen. Retten mener også, at det har karakter af propaganda, der af retsformanden bliver defineret som noget, der bliver udsendt med henblik på at påvirke en befolkningsgruppes meninger i en bestemt retning.

Niels-Erik Hansen fra Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination, der i sin tid anmeldte Kaj Vilhelmsen, er lettet.

- Det har varet meget længe. Det var vigtigt, at der skete noget nu, for folk er begyndt at tvivle på, om det overhovedet betyder noget at køre sagerne. Men nu er der sendt et signal om, at den slags er uacceptabelt. Et signal om, at der er grænser for, hvad du kan sige om folk, siger han.

Kaj Vilhelmsen ankede øjeblikkeligt dommen til landsretten, selvom han blev tilbudt betænkningstid.

- Der skal ikke overvejes noget. Jeg anker den til landsretten, var hans sidste ord, inden han forlod retssal 24 i Københavns Byret med sin tredje dom for racisme.

/ritzau/