Preben Povlsen blev brutalt myrdet sidste år i Sydafrika. Først nu er hans kone Marie blevet anklaget for både mord og røveri.

Godt 18 måneder efter det brutale mord på den 72-årige Preben Povlsen i Sydafrika er hans 34-årige kone nu blevet anklaget for medvirken til mordet. Desuden er hun nu også anklaget for røveri.

Hun var klædt i sort fra tå til top inklusiv læderjakke og kunstige fletninger. Og hun grinede, da en hvid dommer læste anklagen for mordet på den danske civiløkonom Preben Povlsen fra Farum højt for hende. Men da den sorte enke hørte, at anklagen også lød på røveri, mistede hun besindelsen.

- Hvem har røvet hvem, hvislede den 34-årige Maria Povlsen vredt til sin forsvarer på engelsk, mens hendes søster – klædt i identisk sort tøj og fletninger – kiggede fortørnet mod dommeren.

Maria Povlsens bror, som er den eneste af de tre ugandiske søskende, der har indrømmet mordet på Preben Povlsen, stod ved deres side og kiggede ud i luften. Med et dødningehoved på ryggen af sin jakke.

Ville ud til børnene

Set med danske øjne har sagen fra sigtelse til anklage taget umådelig lang tid. I 18 måneder har Maria Povlsen siddet fængslet i Sydafrika uden en anklage og dermed uden en dato for, hvornår hun kunne forklare og forsvare sig.

Tre gange har hun bedt om at komme ud mod kaution for at være sammen med sine to små børn, som er placeret i en plejefamilie i Sydafrika. Tre gange har hun fået afslag. Alle gange, fordi dommerne mente, at hun ville flygte ud af landet.

Nu har Maria Povlsen så fået anklageskriftet, men det holdt hårdt. Først mødte hun og hendes søster og bror ikke op i retten til tiden. Deres fangetransport med blå blink var punkteret på vej fra fængslet til retten.

Statsanklageren forsvandt

Da de tre søskende endelig kom frem og alle var klar til at møde dommeren, forsvandt statsanklageren uden et ord. Han var kaldt til et møde i en anden by.

Det førte til jubel blandt Maria Povlsens juridiske forsvarshold, tre mænd hyret af hendes østrigske elsker, som troede, at de med statsanklagerens forsvinden kunne få deres klient løsladt på grund af nøl.

- Nu får vi hende med sikkerhed ud mod kaution, sagde advokat Jacobs optimistisk i retslokalet, inden dommeren trådte ind og alle skulle rejse sig.

Så kom overraskelsen. Den forsvundne statsanklager havde afleveret sit anklageskrift til retten, inden han forlod stedet. Derfra var alt proforma. Ifølge sydafrikansk lov kan en byret ikke dømme i mordsager, så dommeren læste blot anklagen op, så sagen kan gå videre til Western Cape High Court, der svarer til vores landsret.

Men at Maria Povlsen også blev anklaget for røveri, overraskede både hende selv, forsvaret og tilskuerne i retten. For kan man blive anklaget for røveri mod en mand, der allerede er myrdet?

Dræbt i villaen

Efterforskningen har vist, at Preben Povlsen blev slået ihjel i sin egen ferievilla. Han forsvandt altså ikke på vej til golf, som Maria Povlsen først sagde til politiet.

- Men Maria Povlsen meldte jo selv sin mand forsvundet på vej til golf i hans blå Mazda med et dyrt armbåndsur og en guldring på sig. At bilen så blev fundet senere ændrer jo ikke på, at den blev røvet fra den afdøde, forklarer statsanklager Greg Wolmarans til B.T.

Han har anklaget Maria Povlsen og hendes to søskende efter paragraffer, der kan give fængsel på livstid og en minimumsstraf på 15 år.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.