Politiet klar med anklageskrift

For 20 måneder siden satte to lærere og 13 elever fra Lundby Efterskole sig i en dragebåd.

Det var februar og vejrudsigten stod på kuling, men alligevel stævnede båden ud mellem isflagerne i Præstø Fjord, hvor vandet ikke var mere end to grader varmt.

En fatal beslutning, der nu fører til, at både efterskolens forstander og skolen selv anklages for bunker af fejl.

Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har rejst tiltale mod Lundby Efterskole og mod skolens forstander, Truels Achton Truelsen, og i anklageskriftet, som BT er i besiddelse af, tiltales begge parter i detaljer for uagtsomt manddrab samt uagtsom betydelig legemsbeskadigelse.

Efter båden kæntrede som følge af blæst og bølger, omkom den 44-årige lærer Michael Jørgensen som den eneste, men syv elever blev erklæret klinisk døde, og adskillige har i dag både psykiske og fysiske men.

Ifølge anklageskriftet forulykkede dragebåden som følge af en grov fejl eller grov forsømmelse, ligesom sejladsen med elever under 18 år foregik med et fartøj, der var uegnet til forholdene.

Desuden lægger anklagemyndigheden vægt på, at:

- Ikke alle eleverne havde de nødvendige svømmefærdigheder

- Der ikke blev medbragt korrekt udstyr til nødmelding

- Eleverne var ikke iført sikkerhedsmæssigt forsvarligt udstyr

For godt nok havde både elever og lærere sejlerveste på - men uden den krave, der sidder på en rigtig redningsvest, blev deres hoveder ikke automatisk holdt over vandet.

Hvis retten i Nykøbing F. vurderer, at der er tale om særligt skærpede omstændigheder, så risikerer forstander Truels Truelsen fra Lundby Efterskole op mod otte års fængsel.

Lisbeth Kristensen, der er mor til en af de hårdest ramte Lundby-elever, mener, at forstanderen burde have været fyret forlængst, og at sagen er så alvorlig, at den ikke kan klares med en bøde.

Desuden kritiserer flere forældre, at idrætslæreren Rikke Jensen, som overlevede ulykken, ikke er tiltalt for sin del af tragedien.

BT har været i kontakt med efterskolens viceforstander Lars Schou Jensen, der ikke ønsker at udtale sig om de alvorlige anklager:

- Skolen har ingen kommentarer til pressen, siger han.