Politi og ambulancefolk venter på havnen i Præstø venter på en redningshelikopter med reddede skoleelever efter kæntringsulykken på Præstø Fjord.
 Politi og ambulancefolk venter på havnen i Præstø venter på en redningshelikopter med reddede skoleelever efter kæntringsulykken på Præstø Fjord. Foto: Søren Steffen

Hverken de 13 elever eller de to lærere fra Lundby Efterskole brugte rigtige redningsveste ved Præstø-ulykken 11. februar 2011. Eleverne og den ene lærer havde kun såkaldte svømmeveste, mens den sidste lærer - den druknede Michael Jørgensen - slet ikke bar nogen vest.

I sin forelæggelse af sagen torsdag formiddag i Retten i Nykøbing Falster redegjorde anklager Michael Boolsen for, at svømmevestene ikke havde ydet de nødstedte eleverne nær samme hjælp i det iskolde vand i Præstø Fjord, som rigtige redningsveste ville have gjort.

- Svømmeveste har ikke en halskrave med opdrift, der ved bevidstløshed vil kunne holde den forulykkedes åndedrætsorganer fri af vandoverfladen. Samtidig kan svømmevestene være vanskelige at se i en redningssituation, hvis de ikke har skrigende farver. Det havde Lundby Efterskoles svømmeveste ikke, oplyste anklageren i sin forelæggelse.

De manglende redningsveste betød blandt andet, at flere af de bevidstløse elever, som redningshelikopterne kunne redde op fra Præstø Fjord, stod lodret i det iskolde vand med deres hoveder under vand. Nogle af dem nåede at ligge i næsten to timer i vandet, inden de blev reddet.

Ved starten af retssagen mod Lundby Efterskole og forstander Truels Truelsen kom det også frem, at efterskolen rådede over 16 våddragter, som ville have kunnet beskytte eleverne mod den ekstreme kuldepåvirkning fra det kolde vand. Men våddragterne blev ikke brugt den skæbnesvangre dag, selv om skolen ellers brugte dem ved kanosejlads.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.