Mange har undret sig over, hvorfor der ikke blev rejst tiltale mod den overlevende lærer fra Præstø-tragedien, Rikke Jensen. Men torsdag i retten rettede anklageren en hård kritik af hendes håndtering af sejladsen.

Det kom frem i retten i Nykøbing Falster torsdag, hvor det var tid til at høre anklager Michael Boolsen og forsvarer Peter Giersings procedurer, inden der falder dom i Præstø-sagen fredag.

Her tog anklager Michael Boolsen fat i et emne, som har berørt såvel forældre og elever fra Lundby Efterskole som helt almindelige mennesker, der har fulgt sagen udefra. Hvorfor den 33-årige lærer Rikke Jensen, der overlevede ulykken, aldrig blev tiltalt

Da det retslige efterspil begyndte, to år efter 13 elever og to lærere fra Lundby Efterskole kæntrede i en dragebåd på Præstø Fjord en iskold februardag i 2011, stod kun efterskolen og skolens forstander Truels Truelsen tiltalt. For uagtsom manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse. Men på sagens andensidste dag pegede anklager Michael Boolsen for første gang på de fejl, som den 33-årige Rikke Jensen begik i forbindelse med tragedien.

- Hun begik også fejl. Der blev ikke rejst tiltale mod hende, men det betyder ikke, at hun ikke har begået fejl. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Rikke Jensen begik fejl, da hun ikke greb ind. Det også at betragte som en fejl, at hun slog det hen, at Casper Weigel (elev, red.), ikke kunne svømme, fordi der ikke var nogen, der troede, de skulle ud og svømme. Hun begik også fejl, da hun og Michael Jørgensen ikke tjekkede elevernes svømmeveste, sagde anklager Michael Boolsen.

Hun burde vide, at det var en 'forudsætning for sejlads', at man bar svømmevest - og at også hendes kollega, den nu afdøde lærer Michael Jørgensen, burde have været iført en svømmevest. Det kunne Rikke Jensen ikke huske i retten, om han var. Men det burde hun have tjekket, sagde anklageren torsdag.

- Det er anklagemyndighedens påstand, at de burde have truffet disse forholdsregler ud fra almindelig sund fornuft, sagde han.

Beslutningen om at tage ud og sejle den 11. februar 2011 blev truffet og fastholdt af læreren friluftslæreren Michael Jørgensen. Men den 33-årige lærer Rikke Jensen kunne have sat sig imod, sagde anklageren. Og forstander Truels Truelsen kunne også - langt tidligere i forløbet - have ført et bedre tilsyn med læreren og hans måde at drive sejlsportsaktiviteter på efterskolen.

- Fordi der var skolen en kultur, der sagde, hvad Michael Jørgensen gjorde, var rigtigt. Disse akkumulerede fejl bidrog til ulykken, og disse fejl kan føre til et strafferetligt ansvar for skolen og for forstander Truels Truelsen, sagde Michael Boolsen.

Der ventes dom i sagen fredag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.