Lærer Leo Iversen fra Lundby Efterskole startede ud med en tale til forældrene, da han afgav forklaring i sagen om kæntringsulykken på Præstø Fjord 11. februar 2001
Lærer Leo Iversen fra Lundby Efterskole startede ud med en tale til forældrene, da han afgav forklaring i sagen om kæntringsulykken på Præstø Fjord 11. februar 2001 Foto: Camilla Rønde

Læreren fra Lundby Efterskole Leo Iversen skulle fredag i retten i Nykøbing F afhøres i sagen om kæntringsulykken på Præstø Fjord 11. februar 2011. Han var ikke selv en del af ulykken, men fortalte om efterskolen og den afdøde lærer Michael Jørgensen som kollega.

Inden sin forklaring rejste Leo Iversen sig op og spurgte dommeren, om han måtte starte med at sige noget til de tilhørende, hvor der både var forældre og tidligere elever fra Lundby efterskole blandt. Det måtte han.

- Jeg vil gerne anerkende alt den sorg og frustration, som I som forældre sidder med. For det jeg siger nu, kan godt give noget vrede. Men jeg...

Leo Iversen rømmede sig og undskyldte, at han var bevæget.

- Jeg kommer med sandheden i mine øjne. Ja, det var bare det, sagde han med rystende stemme og satte sig.

Han var tydeligt rørt og lettere nervøs.

Præstø-ulykken Retten i Nykøbing F

Leo Iversen var og er stadig lærer for friluftslinjen på Lundby Efterskole. De 13 elever, der røg i vandet sammen med to lærere den fatale februar-fredag var alle fra idrætslinjen. Undervejs fortalte han, at han var meget gode venner med Michael Jørgensen.

- Jeg elskede og jeg elsker Michael. Men han var nogle gange lidt hård ved de, som ikke ville arbejde for fællesskabet. De folk, der ikke ville deltage i f.eks. friluftsugen. Hans måde at sige tingene på var ikke særlig pædagogisk. Halvdelen af et hold elskede det, og halvdelen hadede det, sagde han og fortalte, at han tit havde sejle med den nu afdøde lærer.

- Hvordan er hans forhold til sikkerhed, spurgte anklager Michael Bools.

- Høj, svarede Leo Iversen.

- Men den her februarsejlads er for mig meget uforståelig (hentyder til sejladsen, hvor dragebåden kæntrede, red.). Den skulle ikke være foregået. Den skulle ikke have været der. Jeg vil aldrig anbefale nogen at sejle ud i februar, fortsatte han lettere berørt.

Leo Iversen fortalte, at en af grundene til, at sejladsen sandsynligvis fandt sted, var, at han havde stået og talt med Michael Jørgensen i januar, hvor Michael netop havde været til en dragebådsregatta i Rostock.

- Han var helt vild med det, og vi snakkede om, at det skulle vi med eleverne. Vi skulle finde de 20 bedste, og så skulle vi køre nogle kapløb. Jeg bærer rundt på en skyldfølelse, at jeg var med til at starte det her legebarn op, som Michael var, sagde Leo Iversen og fortalte, at han på ulykkesdagen 11. februar havde gået og malet carport derhjemme.

Michael Jørgensen døde som den eneste ved ulykken, mens syv elever fik hjertestop og blev genoplivet af redningsfolk efterfølgende og er i dag mærket i forskellig grad.

Lundby Efterskole og forstander Truels Truelsen er tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af loven om sikkerhed til søs.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.