Lisbeth Kristensen mener ikke at ledelsen på Lundby Efterskole har levet op til deres ansvar.
Lisbeth Kristensen mener ikke at ledelsen på Lundby Efterskole har levet op til deres ansvar. Foto: Birger A. Andersen
Lisbeth Kristensen er mor til en af de elever, der overlevede kæntringen på Præstø Fjord den 11. februar 2011. Hun var mødt op i Retten i Nykøbing Falster for at høre, hvad efterskolens ledelse havde at sige til deres forsvar.

Og da retssagen var lukket for i dag, var hun bestemt ikke glad eller tilfreds. I retten nægtede forstanderen Truels Truelsen ethvert kendskab til, at de elever, som han havde det overordnede ansvar for, var ude at sejle på fjorden i vinterhalvåret, hvor de normalt slet ikke begiver sig ud på vandet. Viceforstanderen Lars Jensen, der ikke er tiltalt, var derimod udmærket klar over det.

- Jeg er rigtig gal. Truels har lige siddet og fortalt, at de sejlede ikke fra den 31. oktober til 1. maj. Så kommer Lars ind og fortæller, at han vidste godt at de skulle ud og sejle efter februar. 11. februar, det ligger jo mellem 31. oktober og 1. maj. Hvorfor sagde Lars ikke nej? spørger hun tydeligt påvirket af retssagen, der begyndte kl. halv ni fredag morgen.

Da det hele var slut, fangede Lisbeth Kristensen viceforstanderen til en kort samtale. Hun spurgte ham blandt andet om, hvorfor han ikke stoppede det, da han fandt ud af at eleverne sejlede i vinterhalvåret.

- Så siger han til mig: Det tænkte jeg ikke på. Ved du hvad, du har med andre mennesker at gøre, skal du ikke tænke på det? Han må da vide, hvilke regler der gælder. Han tager vare på andre menneskers liv, de var ved at dø alle sammen. Hvad tænker han på?

Lisbeth Kristensens datter, Malene Thomsen, var med i dragebåden, der kæntrede den ulykkelige dag i 2011. 13 elever og to lærere faldt i det kolde vand og blev først reddet op flere timer efter. Her var deres kroppe stærkt nedkølede, og syv af eleverne blev erklæret klinisk døde, men senere genoplivet. Mange af dem har stadig alvorlige mén efter ulykken den dag i dag. En af lærerne, den sejlkyndige Michael Jørgensen, druknede. Hans lig blev først fundet 53 dage senere.

Malene gik i koma og var lang tid om at komme sig. Efter ulykken kom det frem, at Malene Thomsen ifølge sin mor ikke var fortrolig med vand og havde bedt om at blive fritaget for sejlturen.

Der ventes at falde dom i sagen 1. februar. Forstanderen og skolen som juridisk person er blandt andet tiltalt for uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse. Forstanderen risikerer i værste fald op til fire års fængsel, mens skolen risikerer bødestraf.

- Jeg er helt vildt gal og ked af det. Jeg er så skuffet over ledelsen på Lundby Efterskole. Tag dog noget ansvar! De har jo ikke haft tjek på en skid dernede. De har jo bare siddet over en kop kaffe og snakket frem og tilbage om hvordan de synes tingene skulle være, siger Lisbeth Kristensen ude foran retten i Nykøbing Falster til bt.dk og fortsætter:

- Der er jo ikke nogen, der har kigget på, hvilke forhold der gør sig gældende, eller hvilke regler der gør sig gældende, når man skal ud i en dragebåd 11. februar. Det har været så tilfældigt det hele.

Lisbeth Kristensen mener på ingen måde, at ledelsen på Lundby Efterskole har levet op til deres ansvar, og at de ikke har fungeret som de ledere, de er ansat til at være.

Hendes nu 17-årige datter har det efter omstændighederne godt i dag. Noget der selvfølgelig glæder moren, når hun tænker over, hvad hendes datter har været udsat for.

- Malene lå altså ikke med influenza i 14 dage. Hun var ved at dø.


SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.