I flere sager om voldtægt begået af indvandrere eller efterkommere har domstolene besluttet at tildele den dømte voldtægtsforbryder en betinget udvisning frem for en direkte udvisning, som der var hjemmel for. Flere politikere fortæller til B.T., at de ønsker at udvise alle udlændinge, der er dømt for grove sager som netop voldtægt.

»Vi ønsker, at flere skal udvises af Danmark. For vi skal ikke huse voldtægtsforbrydere, hvis vi kan undgå det,« har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg tidligere sagt til B.T.

I alt er der faldet 27 udvisningsdomme i forbindelse med voldtægtssager mellem 1. januar 2016 og 8. maj 2017. Af de 27 domme er 20 indvandrere eller efterkommere blevet udvist ubetinget af landet, mens de resterende syv har fået en betinget dom. Også selvom anklagemyndigheden har fundet, at der var hjemmel i loven til at nedlægge påstand om udvisning. Det viser en gennemgang, som B.T. har foretaget.

Inger Støjbergs ønske om at udvise så mange voldtægtsforbrydere som muligt vækker genklang flere steder i folketingssalen.

»Der er ingen tvivl hos os. Hammeren skal falde så hårdt som overhovedet muligt. Er der mulighed for at udvise, så skal de udvises. Og det skal de prompte. Folk, der begår den her slags kriminalitet, hører ikke til i Danmark,« siger retsordfører hos Socialdemokratiet Morten Bødskov.

I toppen kan du se et interview med en udvist voldtægtsmand.

Netop udvisningsdomme til kriminelle indvandrere eller efterkommere er blandt de stramninger på udlændingeområdet, som regeringen har foretaget de seneste år. På listen over de indtil videre 89 stramninger kan man i punkterne 67-70 læse yderligere om udvisningstiltag. Blandt andet står betingede domme specifikt nævnt. Og i punkt 67 står der:

'Udvisning af kriminelle udlændinge medmindre dette med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.’

Men de internationale forpligtelser - eller konventioner - bør ikke stå i vejen for at udvise kriminelle udlændinge. Det mener udlændinge- og integrationsordfører hos Dansk Folkeparti Martin Henriksen.

»Jeg har efterhånden set en del sager, hvor man har været tæt på udvisning, men så alligevel ikke har gjort det, og i rigtigt mange af de sager er det af hensyn til de internationale konventioner,« siger Martin Henriksen.

Han mener, at man skal lade konvention være konvention i blandt andet sager om voldtægt og så udvise alligevel.

»Den forbrydelse, du har gjort, er sådan set grov nok til, at du kan udvises, men fordi du er blevet udsat for noget kedeligt i dit hjemland, eller du måske har noget familie i Danmark, eller du måske har været i Danmark gennem en længere periode, eller det kan virke særligt belastende for dig at blive sendt tilbage til dit hjemland, måske fordi du ikke er så god til dit hjemlands sprog, så kan du ikke udvises,« siger Martin Henriksen med henvisning til den europæiske menneskerettighedskonvention.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fortæller, at regeringen grundlæggende ønsker, at flere kriminelle skal udvises, og derfor har man gennemført flere stramninger.

»Det er for at komme tættere på at kunne udvise folk.«

Men det er jo i sidste ende domstolene, som afgør, om en person skal udvises betinget eller ubetinget?

»Ja, og det er det samme, som vi står overfor, når vi hæver strafferammen for voldtægt. Hvorfor har de ikke givet højere straf? Det er, fordi det er domstolene, der afgør sagerne.«

Har du været udsat for et seksuelt overgreb, og kunne du have lyst til at dele din historie. Så kontakt B.T.s journalister på bopo@bt.dk, jepa@bt.dk eller cweb@bt.dk.