Dansk politi er blevet reduceret til en discountudgave, lyder det fra politifolkenes fagforening. Rigspolitiet afviser kritikken.

Danskerne kan ikke længere være sikre på at få hjælp fra politiet, når de udsættes for en forbrydelse.

Det er konsekvensen af flere voldsomme nedskæringer, mener Politiforbundets formand, Peter Ibsen, der i et interview med Ekstra Bladet advarer mod udviklingen.

- Lige nu oplever vi, at politiet er ved at blive til et rent discountpoliti. Borgerne bliver afvist, når de kontakter politiet, eller får at vide, at man ikke mulighed for at hjælpe dem. Det hører vi talrige eksempler på, siger forbundsformanden til avisen.

Det er især forbrydelser som indbrud, hærværk og uorden, som politiet tvinges til at opgive på forhånd.

- Der er tidspunkter, hvor der fra borgernes side er et klart behov for at få hjælp fra politiet, men hvor vi simpelthen ikke har mulighederne, som tingene er i dag, siger Peter Ibsen.

Ifølge Politiforbundet skyldes udviklingen blandt andet de regionale specialgrupper, som går målrettet efter eksempelvis bande- og narkokriminelle. Indsatsen er en succes, men den tager ressourcer fra det daglige politiarbejde, konstaterer forbundet.

Hos Rigspolitiet kan man imidlertid ikke genkende det billede, som politifolkenes fagforening maler. I en pressemeddelelse understreger politidirektør Thorkild Fogde, at politiet i 2011 rejste flere sager og rykkede hurtigere ud, end man har gjort i mange år.

Han erkender dog, at dansk politi er nødt til at ændre arbejdsmåder på grund af sparekravene.

- Det er en udfordring for os, men det er en udfordring, som vi deler med rigtig mange andre offentlige virksomheder i de her år. Der vil ske fejl og forkerte prioriteringer undervejs, og selvfølgelig kommer vi også ud for situationer, hvor der mangler ressourcer. Det kan ikke undgås, og vi skal lære af vores fejl, siger Thorkild Fogde.

- Men når vi arbejder så hårdt på at strømline politiet og gøre det mere effektivt, er det jo netop for også fremover at kunne give borgerne en god betjening og fastholde politiet som en god og udviklende arbejdsplads for vores mange dygtige ansatte, lyder det fra politidirektøren.

Politiforbundets synspunkter vil blive sat på dagsordenen, når Rigspolitiets koncernledelse til august mødes med politikredsene.