Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Østjyllands Politi blev aldrig rigtig involveret, efter Xenia Kjær Karassavidis havde haft indbrud i sin restaurant i Aarhus natten til fredag. Hun fandt selv frem til tyvene, fik tingene igen og besluttede sig for ikke at anmelde dem, efter der var talt et alvorsord med dem.

Da ejeren til den græske Restaurant Zorba på Frederiksgade i Aarhus, Xenia Kjær Karassavidis, trådte ind i sin forretning fredag, stod det hurtigt klart, at hun var blevet bestjålet.

En ansat på restauranten havde kort forinden ringet hende op og fortalt, at bagdøren var brudt op. Indenfor havde tyvene efterladt sig et kæmpe rod i deres jagt på værdier.

På sit overvågningssystem kunne restaurantejeren se sine tre gerningsmænd stjæle en bærbar computer, en iPad, en sodavand og to portioner moussaka.

Til gengæld fandt de aldrig frem til kontanter, der befandt sig i virksomheden.

Efter samtale med politiet: »Jeg følte, at der nok ikke ville ske noget.«

Efter hun havde set overvågningen igennem og kunne konstatere, at de tre drenges ansigter var filmet, ringede Xenia Kjær Karassavidis til Østjyllands Politi.

Her fik hun dog en noget uventet besked:

»Jeg ringede selvfølgelig til politiet med det samme – også fordi jeg havde ret solide beviser i form af min overvågning – men fik at vide, de ville ringe tilbage igen, når de engang fik tid,« siger hun og fortsætter:

»Senere ringede de så, og jeg fortalte dem, jeg havde billeder og video af tyvene og deres ansigter. Politiet sagde bare, at jeg jo kunne komme forbi med bevismaterialet, hvis jeg nu fik lyst.«

Det var imidlertid ikke en indstilling, der huede restauratøren, der efter eget udsagn godt kan være lidt stædig.

»Jeg tror helt klart, at politiet gør sit bedste, men de var måske underbemandede eller havde andre sager at tage sig af. Jeg fik bare fornemmelsen af, det nok var noget, der ville trække ud. Jeg fik i hvert fald ikke følelsen af, at de gik op i, om jeg kom med overvågningsfilmen eller ej.«

»Man hører ind imellem, at sådan noget ikke bliver taget alvorligt. Og så kunne jeg også bare mærke, at de tog det meget stille og rolig. Jeg fik fornemmelsen af, at når jeg engang havde lagt røret på, så ville jeg ikke høre mere fra dem.«

Tog sagen i egen hånd

Beskeden fra politiet gav kun Xenia Kjær Karassavidis mere mod på at finde sine ting igen, og hun satte derfor sig selv på sagen.

»Jeg tog det ret personligt. Jeg følte det var enormt personligt, at nogle havde brudt ind i min forretning, og så synes jeg, at det var unfair, fordi vi selv forsøger at behandle folk så godt som overhovedet muligt.«

Derfor skrev hun først på restaurantens Facebook-side, hvor hun truede tyvene med at offentliggøre deres billeder, selvom hun godt ved, det ikke ville være lovligt.

Det skulle dog ikke vise sig at være via Facebook, hun fandt frem til gerningsmændene, men via apps på sin stjålne iPad. Gennem fjernstyring af sin Spotify-app kunne hun tænde den ellers slukkede iPad og spore den med Find min iPad-funktionen.

»Jeg fik en besked på min telefon om, hvor de befandt sig i Aarhus. Derefter fik jeg en ven til at køre derud og konfrontere dem. Vi havde jo set, de bare var nogle unge knægte,« siger hun.

Tyve fik alvorssnak frem for politianmeldelse

Da restaurantejerens ven var nået frem til adressen, hvor tyvene opholdt sig, blev de bedt om at træffe et valg: Enten leverede de tyvekosterne tilbage, eller også fik politiet lov at håndtere sagen.

Kort efter blev Xenia Kjær Karassavidis genforenet med sit elektronik igen, hvorefter de unge tyveknægte fik et alvorsord og en skideballe med på vejen. Til gengæld slap de for at blive meldt til politiet.

»Der blev taget en god snak med dem. Jeg ved godt, at det muligvis kan lyde naivt, men det tror jeg også på, man skal være en gang imellem. De var nemlig ikke særlig gamle, og jeg ved, at enhver kan begå fejl i livet,”«fortæller ejeren.

»De sagde, de aldrig ville gøre det igen. Det kan man selvfølgelig ikke regne med, men jeg håber og tror på det bedste i mennesket. Hvis ikke, har vi video, billeder, navne, adresser og telefonnumre på dem - så bliver der noget ballade igen, kan de regne med, vi går direkte til politiet med det.«

Sodavand og moussaka blev ikke dog leveret tilbage igen.

Andre læser også