Der er stadig alt for mange danskere, der forsøger at liste hjem i bil efter at have indtaget for mange våde varer under julefrokosten.

Der er dømt snaps og juleøl i stride strømme denne weekend, der er en af sæsonens største julefrokostweekender.

Men det er en god idé at tage sig i agt og lade bilen stå, når man skal hjem fra julefrokosten. Politiet er talstærkt til stede over hele landet som led i en nationalt koordineret indsats.

Flere af landets politikredse har allerede taget fat om kraven på de første spritbilister, der forsøgte at liste hjem efter en julefrokostbrandert.

- Vi har sat ekstra mandskab af, og vi har allerede fanget adskillige spritbilister, lyder svaret fra vagtchefen ved Nordjyllands Politi.

Og den samme melding lyder fra landets øvrige politikredse.

- Vi laver en særlig indsats for at stoppe spritbilisterne. Vi har både ekstra folk til at kontrollere og en ekstra julepatrulje, der både kigger efter spritbilister og ellers sørger for ro og orden, siger vagtchefen hos Fyns Politi.

Og vagtchefen hos politiet på Bornholm slutter sig til koret.

- Ja, vi holder skarpt øje med spritbilisterne. Det gør vi hvert år, og i år er ingen undtagelse. Vi er allerede startet med at sætte ekstra bemanding ind, faktisk tog vi den første i går (torsdag, red.), siger han.

Alkohol er fortsat en af de største dræbere i trafikken, og hver fjerde trafikdræbte skyldes spritulykker.

Tallet af spritrelaterede ulykker er dog faldende og har været det igennem de sidste 10 år. I 2011 blev 53 personer dræbt i spritulykker og 327 personer kom alvorligt til skade.

- Antallet af trafikulykker generelt er faldet, og det samme er antallet af spritulykker, men relativt set er det fortsat hver fjerde, der dræbes som følge af en spritulykke, og det er for mange, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Der er sket et holdningsskifte, så det ikke længere er acceptabelt at køre med sprit i blodet. Men problemet er, at der er forskel på, hvad vi siger, og hvad vi gør. Der er altså stadig 10.000 danskere, der kører rundt til daglig med sprit i blodet, siger hun og opfordrer alle julefrokost-hungrende danskere til omtanke.

- Husk nu at planlægge, hvordan du kommer hjem fra festen, før du begynder at drikke, siger Michelle Laviolette.

Kan man ikke benytte offentlig trafik, kan man måske lokke den bedre halvdel derhjemme til at komme og hente eller eventuelt tage en overnatning i byen, foreslår hun.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.