Halvdelen af alle politiets visitationer gennemføres mod borgere med anden etnisk herkomst end dansk.

På trods af flere initiativer fra politiet mod forskelsbehandling er minoritetsdanskere stadig betydeligt overrepræsenteret i de tusinder af visitationer, som politiet siden 2007 har gennemført i og omkring København.

Det fremgår af en rapport, som Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination (DRC) offentliggør tirsdag, skriver Politiken.

Rapporten kobler som den første politiets egne opgørelser sammen med interview med en gruppe af visiterede mænd.

Ifølge politiets tal er halvdelen af alle visitationer gennemført mod borgere med anden etnisk baggrund end dansk - og det selv om gruppen kun udgør godt 20 procent af den danske befolkning.

- Det kan vi ikke leve med. Politiets samlede indsats på det her område er diskriminerende, og visitationszonerne har sat alle tiltag mod diskrimination over styr, siger centerleder i DRC, Niels-Erik Hansen til Politiken.

Samtlige adspurgte i rapporten oplever politiets adfærd i visitationszonerne som diskriminerende.

Men det kommer ikke bag på professor i retspolitik og kriminologi på CBS Vagn Greve:

- Det er et gennemgående træk, at politiet danner sig en bestemt opfattelse af, hvordan en gerningsmand er og ser ud. Når de så visiterer nogen med anden baggrund, bekræfter de sig selv i det billede, som er skævt i forhold til virkeligheden, siger han.

Politiet formulerede i 1999 en strategi, hvor man blandt andet understregede vigtigheden af, at "etniske grupper opfatter politiet som retfærdigt, hjælpsomt og ikke diskriminerende".

Og Københavns Politi har ved diskussioner om de omstridte visitationszoner flere gange søsat yderligere tiltag for at komme forskelsbehandlingen til livs.

Men rapportens konklusion bekymrer Vagn Greve:

- Den nedværdigelse, som skabes ved overrepræsentation af ikke-danskere ved visitationer, kan skabe unødige aggressioner i en befolkningsgruppe, advarer han i Politiken.

/ritzau/