Ifølge tal fra politiet ved man ikke, hvor 154 ud af 359 afviste asylansøgere med opholdspligt befinder sig.

København. Når en asylansøger får afslag på sin ansøgning, skal personen ud af landet. Men i mange tilfælde bliver udrejsen ikke ført ud i livet.

Ud af 326 afviste asylansøgere fra udrejsecentret Kærshovedgård med opholdspligt er 146 af dem per 17. april efterlyst af politiet. Det skyldes, at myndighederne ikke ved, hvor de opholder sig.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Derudover er otte ud af 33 afviste asylansøgere med opholdspligt fra udrejsecenteret Sjælsmark forsvundet.

Rigspolitiet oplyser, at afviste asylansøgere ikke har pligt til orientere myndighederne om, at de rejser ud, men det formodes, at de fleste er rejst ud.

- Rigspolitiet kan selvsagt ikke garantere, at alle efterlyste afviste asylansøgere har forladt Danmark.

- En mindre del vil erfaringsmæssigt af egen drift dukke op igen på deres indkvarteringssted, og politiet antræffer også nogle i forbindelse med deres øvrige myndighedsarbejde, men det er Rigspolitiets formodning, at størstedelen er udrejst af landet på egen hånd, oplyser Per Fiig, leder af Nationalt Udlændingecenter i Rigspolitiet, i en skriftlig kommentar.

Emnet har fået politisk opmærksomhed, efter at fire mennesker tidligere på måneden blev dræbt i Stockholm i et angreb med en lastbil af en afvist asylansøger fra Usbekistan.

Blandt andet har Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, krævet, at der kommer mere opmærksomhed på afviste asylansøgere.

Desuden ønsker Bramsen, at regeringen undersøger, om der er en øget risiko for, at nogle af de 12.000 mennesker, der er eftersøgt i Sverige, kan rejse mod Danmark.

Det samme ønske har Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Manden fra Usbekistan har erkendt, at det var ham, der førte lastbilen ned gennem den travle Drottninggatan.

Det er siden angrebet kommet frem, at manden bag angrebet i Stockholm tidligere har udtrykt sympati for "ekstreme organisationer", deriblandt den militante bevægelse Islamisk Stat.

Hvis en asylansøger rejser til et andet EU-land, kan myndighederne i det land tilbagesende personen til Danmark.

Sidste år blev 326 afviste asylansøgere ifølge Rigspolitiet sendt tilbage til Danmark.

Politiet sletter som udgangspunkt efterlysninger af afviste asylansøgere efter 18 måneder, da det antages, at de er rejst ud, som de har pligt til, oplyser Rigspolitiet.

/ritzau/