Hvor er otteårige pige? Og hvor er hendes far?

Det er to af de centrale spørgsmål, der nu på 11. døgn skriger efter svar i en foruroligende kidnapningssag fra Roskilde på Sjælland.

I sagen er 32-årige Mathias Brodka, biologisk far til pigen, efterlyst for at have taget sin datter i forbindelse med et overvåget samvær lørdag 4. december.

Pigens mor, som har fuld forældremyndighed over datteren, skulle ifølge aftalen have haft pigen afleveret efter samværet, men Mathias Brodka dukkede aldrig op, og siden er hverken pigen eller Mathias Brodka set nogen steder.

Midt- og Vestsjællands Politi har efterfølgende efterlyst både far og datter med billede og beskrivelse, men indtil videre har eftersøgningen af den lille pige ikke båret frugt.

»Status er desværre uændret. Vi har p.t. ingen oplysninger om, hvor pigen skulle opholde sig. Vidste vi det, ville vi rykke på det med det samme,« siger Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder i Midt- og Vestsjællands Politi.

Martin Bjerregaard fortæller til B.T., at politiet undervejs har modtaget en række tips fra folk, der mente at have viden om, hvor far og datter befandt sig. Han fortæller ligeledes, at tipsene har ledt til aktioner på specifikke adresser flere steder i landet.

Hvorfor Mathias Brodka har taget sin datter, ved politiet ikke med sikkerhed, men en indikation kan være forældrenes kamp over forældremyndigheden.

»Det er mange gange en kamp mellem to forældre, der kan motivere det her. Men det må vi finde ud af, når vi finder faren,« siger Martin Bjerregaard.

Ifølge B.T.s oplysninger var samværet mellem Mathias Brodka og pigen 4. december det første, efter Mathias Brodka mistede forældremyndigheden over datteren. Det var også førte gang, at Mathias Brodka så sin datter i halvandet år.

Mathias Brodka har arbejdet som social- og sundhedsassistent og er en del af landets støt stigende gruppe af konspirationsteoretikere, der i størrelse og synlighed er blevet mere markante under coronapandemien.

Mathias til venstre og Malua til højre efterlyses af Midt- og Vestsjællands Politi.
Mathias til venstre og Malua til højre efterlyses af Midt- og Vestsjællands Politi.
Vis mere

Flere gange har han medvirket i medierne, hvor han har udtrykt antipati over for systemet, og i en længere artikel på netmediet Zetland fortæller Mathias Brodka, hvad han mener om politikerne:

»Jeg hader Christiansborg. Jeg hader politikerne. Jeg hader løgn. Jeg hader bedrag. Jeg hader uærlighed og dårlige mennesker. Når man har fået magt og er betroet et ærefuldt hverv, så er det eddermame ikke i orden at snyde. Så jeg er da frisk på at smide hele Folketinget i gabestok, det er jeg da.«

Mathias Brodka understreger i artiklen, at han er klar til at storme Christiansborg, hvis det er nødvendigt, og til spørgsmålet, om vold er nødvendigt, svarer han:

»Ja, det kan det godt være.«

Midt- og Vestsjællands Politi vil ikke svare klart på, om de kender til Mathias Brodkas engagement i de konspiratoriske miljøer, men nøjes med at sige:

»Vi er ikke tvivl om, hvem han er rent identitetsmæssigt. Vi har undersøgt hans bekendtskabskreds for at finde ud af mere, men indtil videre er det endt i et blindspor,« lyder det fra Martin Bjerregaard.

Er I bange for, at han kan finde på at gøre sin datter fortræd?

»Vi har ingen indikation eller frygt for, at faren vil gøre barnet fortræd. Men det er klart, at det er lang tid at være væk i 11 dage, og vi har fuld forståelse for, at den anden part (moren, red.) føler frustration og usikkerhed over, hvor hendes barn er henne,« siger Martin Bjerregaard.

Har I en formodning eller forventning om, at pigen er tilbage hos sin mor inden jul?

»Vi vil i hvert fald gøre vores bedste, men kan ikke love noget i og med, at der er gået 11 dage nu. Men vi har fortsat en opgave om at få datteren fundet, så hun kan komme tilbage til sin mor,« siger han og fortsætter:

»Under uniformen er betjente også mennesker, og vi kan naturligvis godt sætte os ind i, at der er en ekstra stor sorg forbundet med usikkerheden om ikke at være sammen op til jul. Så vi gør alt vi kan for, at det ikke kommer til at ske.«

B.T. har rettet henvendelse til pigens mor, men har ikke hørt tilbage.

Har du oplysninger i sagen, har du set de to efterlyste, eller ved du, hvor de nu opholder sig, bedes du kontakte Midt- og Vestsjællands Politi på telefon 46 35 14 48 eller via nærmeste politi på telefon 114.