En del af efterforskningen går på, at den forsvundne journalist befinder sig i Sverige, oplyser svensk politi.

Svensk politi har tirsdag aften løftet lidt af sløret for, hvor bredt der søges efter den forsvundne journalist Kim Wall, som har været savnet siden fredag, efter hun var på ubådstur med den danske opfinder Peter Madsen, som er varetægtsfængslet og sigtet for uagtsomt manddrab på den 30-årige, svenske kvinde.

Københavns Politi leder efterforskningen af Kim Wall, og der er igangsat en stor indsats for at finde hende i farvandet mellem Danmark og Sverige.

Men samtidig arbejdes der med en teori om, at journalisten befinder sig på landjorden.

Det skriver Aftonbladet.

Mattias Sigfridsson, kriminalkommissær hos Malmø Politi og efterforskningsleder af sagen på den svenske side, som koordinerer samarbejdet mellem Sverige og Danmark, afslører over for avisen, at det scenario ikke er blevet udelukket.

Kan hun findes på svensk jord, er det noget i arbejder med? spørger Aftonbladet.

»Det indgår i den danske efterforskning, det er et alternativ, man undersøger, jeg kan ikke kommentere på, hvad man tror om det,« svarer Sigfridsson.

På et pressemøde tidligere på dagen bad han borgerne om at være på udkig efter ualmindelige genstande i vandet og langs kysten.

»Især at man ikke negligerer det, som normalt kan opfattes som skrald,« sagde Mattias Sigfridsson og henviste til, at det kan være genstande, som kan relateres til sagen og Kim Walls forsvinden.

Københavns Politi skrev tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse, at man intet ved om ubådens færden torsdag mellem kl. 20.30 og midnat og igen fra midnat til fredag kl. 10.30. Nu forsøger svensk politi at bistå dansk politi med opklaringen ved at lokalisere Kim Walls telefon ud fra logning på telemaster.

»Det er normalt, når man har med en forsvunden person at gøre, at man kigger på, hvor personens telefon lokaliserer sig. Og i den svenske del af efterforskningen har vi kigget på Kims telefon og forsøgt at kortlægge, hvor den har været,« siger Mattias Sigfridsson til BT.

Han tilføjer, at han ikke kan oplyse noget om, hvor eller hvornår der sidst er blevet logget signal fra Kim Walls telefon.

»Det er alt sammen oplysninger, som er en del af efterforskningen, og derfor kan jeg ikke komme yderligere ind på det.«

Politiet får imidlertid mere end vanskeligt ved at få brugbare spor ud af eventuelle lognings-data fra Kim Walls telefon, siger It-sikkerhedskonsulent Christian Panton:

»Bare det at være inde i en ubåd betyder, at signalet fra en mobiltelefon svækkes markant. Hvis ubåden dykker ned, er det endnu værre. Saltvand har en ekstremt dæmpende effekt på mobilsignalet. Bare telefonen er under få centimer saltvand, er der ikke længere dækning, som logges,« siger han.

Hvis Kim Wall har forsøgt at sende en sms eller ringe fra sin mobiltelefon, mens ubåden har været neddykket, er opkald og sms’er ifølge Christian Panton altså ikke gået igennem.

Selv hvis Nautilus på intet tidspunkt har været neddykket, vil det være uhyre vanskeligt at kortlægge ubådens rute ud fra mobilmast-logninger.

Tidligere retssager, der har inddraget mobillogning som bevismateriale, har vist, at logningen er sprunget over 30 kilometer i forhold til, hvor vedkommende rent faktisk opholdt sig, påpeger It-sikkerhedskonsulenten over for BT.

»Såfremt Kim Walls telefon allerede er blevet fundet eller bliver fundet af politiet, vil det være meget vanskeligt - tæt på umuligt - at få informationer ud af telefonen, hvis den har været udsat for havvand,« siger han.

Drabssigtede Peter Madsen har tidligere sagt til politiet, at han satte Kim Wall af ubåden på Refshaleøen torsdag ved 22.30 tiden, men har senere ændret sin forklaring. Politiet har ikke afsløret over for offentligheden, hvad han har ændret sin forklaring til.