Hvis en 23-årig mand fra Østjylland var involveret i Pernille Oldenborg Linds mystiske død i 2006, var det tilsyneladende mindst anden gang, at det lykkedes ham at snyde politiet.

Allerede fem år tidligere var 'Jonas' i politiets søgelys i forbindelse med et sadistisk drab på et føl på et landbrug vest for Aarhus.

Det fortæller flere af den unge mands daværende venner og bekendte, som B. T. har talt med.

Landbruget var tilholdssted for en gruppe drenge, der ligesom Jonas havde problemer med at klare sig i skolen. De gik til hånde i stalden og hjalp med at passe hestene.

Delte det med ven

Længe gik alt godt, men omkring årtusindeskiftet blev føllet Perdla pludselig fundet dødt i sin bås. Indledningsvis kunne ingen forklare dødsfaldet, men efter et par dage gik Jonas til bekendelse til en ven, der også kom på gården.

Vennen var rystet over det, han hørte, og besluttede sig for at fortælle det til gårdejeren og de øvrige brugere af stalden.

- Da han skulle tage hestene ind om aftenen, havde han bundet føllet ude i staldgangen.

Så tog han en knækket ridepisk og stak den så langt og hårdt op bag i Perdla, at han punkterede tarmene. Så faldt føllet sammen, men han havde alligevel fået det bakset ind i sin boks. Derefter tog han bare hjem,« fortæller en lokal kvinde, som på daværende tidspunkt havde sin hest opstaldet på gården.

Blot 13 år gammel

Historien bekræftes fra flere sider, men ingen ønsker at stå frem med navn af frygt for den nu 23-årige Jonas.

Dengang var han blot 13 år, og flere havde derfor svært ved at tro på vennens forklaring.

På opfordring gemte vennen derfor en båndoptager i lommen og fik Jonas til at gentage og uddybe historien.

Konfronteret med bevismaterialet valgte gårdens ejer at bortvise den unge mand for tid og evighed. Samtidig blev han politianmeldt for grov dyremishandling af føllets ejer.

Dårlig stemning

Ifølge flere af gårdens daværende brugere blev båndet med Jonas' stemme overdraget til politiet. Samtidig blev alle afhørt. I den forbindelse kom det yderligere frem, at den 13-årige dreng tidligere havde dræbt en af gårdens talrige katte ved at spidde den med en høtyv. Desuden var en killing angiveligt blevet smidt ned i en indhegning med køer, som efterfølgende trampede den ihjel.

- Der spredte sig en virkelig dårlig stemning omkring ham.

De fleste i byen vidste, hvad han havde lavet, og i lang tid var der ingen, der ville snakke med ham. Det gik over efterhånden, for Jonas kan også være en rigtig flink fyr. Alle pigerne var nærmest forelskede i ham før det på gården.

Det er så uhyggeligt, når du tror, du kender en person, og han så viser sig at være en helt anden,« siger en nu forhenværende ven.

I sidste ende drev politiets kritiske opmærksomhed også over.

Ikke mange beviser

 Jonas var under den kriminelle lavalder og nægtede pure at have noget at gøre med føllets død.

Uden dokumentation for at det var hans stemme på vennens båndoptagelse, var der ikke mange beviser tilbage, og han fik derfor lov at gå.

- Jeg ved, det er grimt, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at når man en gang har snydt politiet, tænker man måske, at det var nemt. Og så prøver man igen, hvis man for eksempel kommer til at slå en person ihjel, siger den tidligere ven.

- Der spredte sig en virkelig dårlig stemning omkring ham.

De fleste i byen vidste, hvad han havde lavet, og i lang tid var der ingen, der ville snakke med ham Forhenværende ven af familien.

Andre læser også