Løsladelse af den berygtede bandeleder Shuaib Khan skaber frygt for ny uro i bandemiljøet.

21. marts blev den københavnske bandeleder Shuaib Khan løsladt. 30-årige Shuaib Khan er en ledende skikkelse i banden Familia BGP, også kendt som Loyal to Familia eller bare LTF. Banden står bag alt lige fra afpresning til narkohandel og skudvekslinger med rivaliserende bander.

Politiet frygter, at løsladelsen kan udløse uro i den københavnske underverden, og derfor følger de bandelederens færden tæt.

»Hver gang der løslades toneangivende personer, som kan skabe ny uro i miljøet, så følger vi dem tæt. Indtil videre har der været roligt, men vi følger løbende situationen for at se, om vi skal sætte ting i værk,« siger Dannie Rise, der er leder af en specialafdeling i politiet, der bekæmper organiseret kriminalitet og bandekriminalitet.

Specialist i gruppeoverfald

Shuaib Khan er søn af politikeren Wallait Khan, der i en periode var valgt til Københavns Borgerrepræsentation. Han har siden sine unge år trukket et spor af vold efter sig. I 2008 fik Shuaib Khan i en alder af 21 år en dom for dødsvold, begået i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Her blev den 21-årige fotomodel William Lennon Davis dræbt af 14 knivstik samt slag med knuste flasker, stole og knytnæver. Shuaib Khan undgik med nød og næppe at blive udvist til Pakistan, hvor hans familie stammer fra.

I 2013 blev han sammen med en gruppe medlemmer af LTF dømt for et gruppeoverfald på to tilfældige personer. Overfaldet fandt sted 8. februar 2013 på Rådvadsgade i Københavns Nordvestkvarter. Det ene offer blev stukket adskillige gange med en kniv, mens den anden blev slået i hovedet med en Maglite-lommelygte. Mens Shuiab Khan sad varetægtsfængslet, begik sammen med andre medindsatte et overfald på bandelederen »Store A« fra Blågårds Plads. Det gav ham yderligere seks måneders fængsel samt en betinget udvisning med en løbetid på to år.

Shuaib Khan har tidligere skabt stor uro i det københavnske bandemiljø. Sidst han var på fri fod dannede han LTF ud af det brogede, kriminelle miljø på Nørrebro. Banden røg fra starten ud i en blodig konflikt med banden Værebros Hårde Kerne, som i dag har skiftet navn til Satudarah.

Shuaib Khan har afsonet det meste af sin dom på en særligt sikret afdeling for bandemedlemmer i Nyborg Statsfængsel. I 2016 blev han dog flyttet til Politigårdens fængsel efter flere episoder, hvor fængselsbetjente var blevet overfaldet af bandemedlemmer uden for murene.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Shuaib Khan.

BGP Familia

En bande, der blev dannet i efteråret 2012 med udspring i Blågårds Plads på Nørrebro. Banden har afdelinger i Tingbjerg, Skovlunde og Kokkedal. Medlemmerne bærer sweatshirts med mærker, der minder om rockernes rygmærker. Et overvejende flertal af medlemmerne har indvandrebaggrund. Banden har tidligere ligget i væbnet konflikt med Værebros Hårde Kerne (VHK) med base i Bagsværd. I dag har VHK skiftet over til rockerklubben Satudarah. LTF menes at have en alliance med den lige så berygtede fynske bande, Black Army.