Fredag aften blev den lukket af Facebook. Flere tusinde havde forinden meldt sig ind i en gruppe, hvor man samlede selvstændige erhvervsdrivende med det formål at trodse regeringens påbud om at holde lukket i erhvervslivet.

De vil åbne deres butikker mandag 15. februar, selv om det er ulovligt. På trods af lovbrud, så er det endnu uklart, hvilke konsekvenser sådan en aktion vil komme til at have.

»Jamen i politiet følger vi selvfølgelig den her situation, men det vil blive en vurdering, hvilke konsekvenser det skal have,« siger politiinspektør Uffe Stormly fra Nationalt Beredskabscenter i Rigspolitiet.

»Vi ved jo ikke, hvad der kommer til at ske,« fortsætter han.

Sådan ser gruppen på Facebook ud. Antallet af medlemmer er stigende.
Sådan ser gruppen på Facebook ud. Antallet af medlemmer er stigende.
Vis mere

Derfor følger de nu lige nu situationen, hvor det er relevant, lyder det. Uffe Stormly ville tidligere på dagen fredag ikke ind på, om det betød, at man havde infiltreret Facebook-gruppen 'National genåbning 15 Februar 2021', som havde knap 10.000 medlemmer inden den blev lukket ned af Facebook.

Uffe Stormly svarer dog »ja,« da B.T. spørger ham, om man har kalkuleret med flere betjente i bybilledet på mandag.

Man har i både politikredsene og hos Rigspolitiet en god dialog med de fleste erhvervsdrivende. Dog har man den seneste tid været nødt til at uddele bøder, og det vil også komme til at ske i de enkelte politikredse, hvis man åbner sin butik.

En lille butik vil få en bøde på 10.000 kroner, mens en større butik vil få en på 40.000 kroner.

»Lige nu, så er det blot tilkendegivelser, men vi er nødt til at se, hvad der sker, før vi kan vurdere, hvilke konsekvenser det vil have,« siger Uffe Stormly.

Han kan altså ikke sige noget om, hvorvidt der vil være yderligere sanktioner for dem, der er gået forrest i bevægelsen eller dem, der deltager i den koordinerede aktion.

Men én ting kan han sige.

»Vi vil blot opfordre til, at man lader være med at gå imod de restriktioner, som er pålagt erhvervslivet.«