Gerningsmanden bag de to skudattentater på Østerbro og Krystalgade i København, hvor to civile blev dræbt og fem politifolk såret, er formentlig den person, der tidligere søndag morgen blev skudt og dræbt af politiet under en skudveksling på Nørrebro. Det har Københavns Politi netop bekræftet på et pressemøde.

»Vi har en antagelse om, at det er samme gerningsmand, der står bag begge skudepisoder. Og vi har også en antagelse om, at gerningsmanden er den person, der blev skudt og dræbt af politiets aktionsstyrke søndag morgen,« siger chefkriminalinspektør Torben Mølgaard Jensen fra Københavns Politi.

Politiet havde i løbet af lørdagen og natten til søndag haft en adresse på Nørrebro under observation, da den var interessant for efterforskningen. Omkring klokken 05.00 søndag morgen mødte en person, som politiet gerne ville tale med, op på adressen.

Da han blev råbt an af betjentene, åbnede manden ild mod politiet, der besvarede ilden. Manden blev ramt af skudt og dræbt.

Se også: Beboer på Nørrebro: Han blev dræbt foran mit vindue

»Der er forskellige ting, der lige nu indikerer, at det er den rigtige mand, vi har fat i,« siger ledende politiinspektør, Jørgen Skov.

Det var blandt andet ved hjælp af videoovervågning, at politiet kom på sporet af den formodede gerningsmand. Via forskellige overvågningskameraer kunne politiet følge mandens færden. Blandt andet kunne politiet se, hvordan gerningsmanden tog en  taxa fra Kildevældsskolen ikke langt fra Kulturhuset Krudttønden, hvor det første skudattentat fandt sted.

Oplysninger omkring taxa-turen ledte politiet på sporet af den adresse på Nørrebro, hvor skudvekslingen mellem politiet og den formodede gerningsmand fandt sted søndag morgen omkring klokken 05.00.

»Vi har ved afhøring af den her taxachauffør fundet frem til en adresse på Nørrebro, hvor han sætter personen af,« siger Jørgen Skov.

Overvågningsbånd fra kameraer ved det ejendomskompleks, hvor en taxa satte den formodede gerningsmand af, viser, at gerningsmanden ankom til stedet omkring klokken 16.15. En halv time senere forlod han stedet igen og kom først tilbage tidligt søndag morgen, hvor det endte i en skudveksling med politiet.

Politiet efterforsker fortsat den formodede gerningsmands færden før og efter de to skudattentater, ligesom det efterforskes, om den formodede gerningsmand har fået hjælp fra andre i forbindelse med attentaterne.

"Der er endnu ikke noget, der tyder på, at han har haft medgerningsmænd. Det er noget, vi nu skal undersøge nærmere," siger Jørgen Skov.

Politiets pressebriefing søndag morgen var ganske kort, men der vil løbende blive sendt pressemeddelelser ud, når der er nyt.

"Vi beder om forståelse for, at vi ikke tager spørgsmål her til morgen, vi har rigtig travlt lige i øjeblikket," siger politidirektør Thorkild Fogde.

Efter skudattentaterne er politiet massivt til stede i København. Både PET og landets øvrige politikredse har bistået Københavns Politi i det, som politiet selv beskriver  som »den største uvarslede politiaktion i nyere tid.«

»Vi vil bibeholde en massiv tilstedeværelse i de kommende timer,« oplyser Torben Mølgaard Jensen.

Opdateres...