Danske politifolk og læger er fuldt ud dygtige nok til at opdage skjulte drab.

Sådan svarer lederne af politikredse fra øst til vest på den kritik, der nu fra flere sider regner ned over myndighedernes håndtering af formodede selvmord.

Flere prominente efterforskere og retsmedicinere fortæller til B.T., at spor, der tyder på drab, bliver overset og ignoreret, når dødsfald på rekordtid henlægges som selvmord.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Men det afviser blandt andre Kim Christiansen, der er politidirektør ved Københavns Vestegns Politi.

- Jeg har arbejdet i branchen i 25 år, og jeg har aldrig før set eller hørt noget, der giver mig grund til at tro, at vi ikke er dygtige nok på det her felt, siger han.

De kommende uger vil B.T. imidlertid afdække en række sager, hvor dødsfald på et særdeles spinkelt grundlag er henlagt som netop selvmord trods flere spor, der tyder på, at der i virkeligheden kan være tale om drab. Den første sag handler om den 21-årige Eva Lykke Christensen, hvis død først efter 3½ år blev efterforsket som en forbrydelse.
 
Selvom Kim Christiansen aldrig selv er stødt på problemer, vil han derfor heller ikke helt afvise, at et antal selvmordssager i virkeligheden kan dække over de groveste af alle forbrydelser.

- Når man arbejder med mennesker og skøn er der altid en risiko for fejl. Derfor kan jeg heller ikke udelukke, at der er brister i systemet, og ethvert drab, der ikke opklares, er selvfølgelig et for meget, siger han.

I Nordjylland er politiinspektør Verner Holm enig.

- Hvor der er mennesker involveret, kan der ske fejl. Men jeg synes, vi gør, hvad vi kan for at udelukke dem. Vi vælger aldrig bare den nemme løsning. Vi gør tingene efter bedste evne, siger Verner Holm.

Læs meget mere i B.T. i dag og de følgende dage og på bt.dk's nye sektion bt.dk/mordellerselvmord.dk