Syd- og Sønderjyllands Politi modtager med mellemrum anmeldelser fra både mænd og kvinder, der bliver udsat for afpresning af kriminelle via sociale medier.

Fælles for en række af anmeldelserne er, at borgerne i første omgang er blevet lokket til at sende intime billeder af sig selv til en person, de har knyttet romantiske bånd med via sociale medier.

Dernæst bliver de afpresset for penge med truslen om, at de intime billeder bliver sendt til familie og venner, hvis de ikke betaler.

Da metoden går igen i mange anmeldelser, så har politikredsen besluttet at sende en advarsel ud.

»Denne type kriminalitet rammer bredt, også bredere end mange umiddelbart forestiller sig. Det er personer i alle aldersgrupper, der bliver ramt. Vi har sager med unge kvinder, men også med for eksempel midaldrende mænd,« forklarer lederen af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed, vicepolitiinspektør Jacob Rindom.

Jacob Rindom forklarer, at den type sager desværre ofte kan være vanskelige at efterforske, fordi de digitale spor, der skal føre tilbage til gerningsmanden, ofte ender blindt.

Så har man først betalt, er det yderst vanskeligt at få bragt pengene tilbage igen, ligesom gerningsmanden er svær at identificere.

Her er fem gode råd fra politiet:

  • Du kan som udgangspunkt ikke være sikker på, at de personer, du møder på sociale medier, er dem, de udgiver sig for at være. Det er nemt at opbygge falske identiteter på nettet ved at bruge andres profilbilleder, familiebilleder m.m., som ligger frit tilgængeligt på for eksempel Facebook.
  • Send ikke private billeder, videoklip og del ikke personlige oplysninger med personer, hvor du ikke er 100 procent sikker på deres identitet og har fuld tillid til dem.
  • Vær opmærksom på, at disse kriminelle er yderst erfarne i forhold til at overtale personer til at sende penge, private fotos m.m.
  • Er skaden sket, så giv ikke efter for afpresning. Du har ingen garanti for, at de kriminelle holder, hvad de lover. Ofte kan den første betaling være et signal om, at de kan fortsætte afpresningen.
  • Anmeld sagen til politiet.