Politiet i Nordsjælland advarer mod østeuropæiske tyvebander, især rumænere, som begår stribevis af villaindbrud. De hærger især i boligområder omkring S-stationer. De står også bag stribevis af indbrud i biler.

- Det er virkelig omsiggribende med rumænske tyveknægte. Hidtil har de mest begået tricktyverier, taske- og lommetyverier, men nu har de kastet sig over regulære villaindbrud. I sidste weekend havde vi over 60 villaindbrud i Nordsjælland, siger chefen for lokalpolitiet i Lyngby Steen Nonbo.

Østbander hærger i øjeblikket i Gentofte, Lyngby og Holte-området.

Efter et villaindbrud i Virum er det lykkedes for politiet at få varetægtsfængslet fire rumænere i fire uger. To andre rumænere og to danskere er også anholdt for indbrud.

- De knuser ruder eller bruger koben. De tager lette varer som bærbare pc´er, smykker, kontanter og pas, men også parfumer og tøj. De kan også finde på at tage en bid mad fra køleskabet, når de nu alligevel er der, siger Steen Nonbo.

Hjælp politiet
Nordsjællands politi opfordrer borgerne til at være yderst opmærksomme på mistænkelige personer, som i dagtimerne færdes til fods eller på cykler i boligområder.

Også biler med østeuropæiske nummerplader skal man holde øje med. Giv politiet en beskrivelse af personer, biler og notér bilernes nummerplader, siger politiet. Ring 1-1-2 hvis et indbrud er i gang.

Politiet har målrettet patruljeringen mod østbanderne: - Vi tilstræber at få dem buret inde, når vi kan, siger vicepolitiinspektør Steen Nonbo. Politiet er også i gang med at analysere de mange indbrud for at se, om der er mønstre i dem.

Kriminelle turister
Rumænerne kommer til Danmark som turister. De er EU-borgere, så de kan kun varetægtsfængsles, hvis de anholdes for kriminalitet af professionelt tilsnit eller hvis der er risiko for, at de vil unddrage sig strafforfølgningen.

Politikommissær Kaj-Ole Nielsen fra Nordsjællands politi oplyser, at indbruddene som oftest sker om dagen, specielt omkring middag og sidst på eftermiddagen. De går efter villaer, hvor der tydeligt ikke er nogen hjemme.

- Vi har et stærkt behov for befolkningens hjælp, hvis der skal dæmmes op for kriminaliteten, siger han.

Til dato har der været næsten 2800 villaindbrud i Nordsjælland i 2008.

Fire stak af til fods
Opmærksomme naboer var i tirsdags netop årsag til, at fire rumænere blev anholdt efter et indbrud i Virum. Kl. 11.05 var der indbrud i en villa på Virumvej, hvor et kældervindue var brudt op og der blev stjålet elektronik.

En beboer så fire personer løbe fra villaen. Politiet fik patruljer til stedet, hvor de kort efter anholdt tre rumænere. En hundepatrulje fik spor og fangede den fjerde indbrudstyv.

Rumænerne er 25, 22, 29 og 28 år. Alle tilstod og blev fængslet i et grundlovsforhør i onsdags.