Politichef i København ramt af tragedie - mistænkt for ulovlig efterforskning mod rockersøns venner.

En højtstående politimand fra Københavns Politi er under hårdt pres i en sag, der involverer hans egen søn.

Først blev sønnen aktiv i AK81, rockergruppens Hells Angels’ dybt kriminelle og voldelige ‘ungdomsafdeling’ - så mistede faderen, der er en ledende og respekteret politimand fra København, sin sikkerhedsgodkendelse, blev fjernet fra sit job - og nu har Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der efterforsker sager mod politifolk, sigtet den pågældende politimand fra Københavns Politi, en central figur i politifolkenes fagforening Dansk Politiforbund, for embedsmisbrug.

- Jeg kan bekræfte, at vi har sigtet en overordnet polititjenestemand for embedsmisbrug. Han nægter sig skyldig, siger Kirsten Dyrman, direktør for Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Aarhus.

Politimanden, der har rang af vicepolitiinspektør, er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 155, hvoraf det fremgår, at ‘misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel’.

Ulykkelig

Andre politifolk, der kender den pågældende politimand, siger, at han er ‘dybt ulykkelig’ og nærmest knust’ af sagen, dels - og især - fordi hans søn har valgt en kriminel løbebane, men også fordi sagen nu har fået så alvorlige tjenstlige konsekvenser for faderen.

Fik tjekket kammeraterne

Den københavnske vicepolitiinspektør bad sidste år en underordnet politimand om at tjekke nogle af den 24-årige søns kammerater i politiets kriminalregister - og det er disse uautoriserede opslag, der er skyld i, at politiklagemyndigheden har sigtet den københavnske politimand for embedsmisbrug.

- Det er vores opfattelse, at den pågældende politimand har bedt en af sine underordnede foretage ikke-tjenstlige opslag i kriminalregistret, siger direktør Kirsten Dyrman.

Den underordnede politimand har angiveligt ikke vidst, at chefen foretog sig noget eventuelt ulovligt, og han er ikke selv sigtet i sagen, oplyser politiklagemyndigheden.

Det, myndighederne undersøger, er, om den ledende politimand iværksatte en privat efterforskning, rettet mod sønnen og hans kammerater, i stedet for ‘officielt’ at henvende sig til sin overordnede med den viden, han måtte have om sin søns kriminalitet.

Sagen begyndte sidst på året i 2013, hvor vicepolitiinspektøren blev kaldt til samtale i Politiets Efterretningstjeneste, der har ansvaret for at give eller fratage blandt andet ansatte i politiet den nødvendige ‘clearing’ - sikkerhedsgodkendelse - til at få adgang til fortrolige eller hemmelige oplysninger.

Her blev vicepolitiinspektøren afhørt om forholdet til sin søn, og han fortalte selv, at han havde tjekket sønnens venner i kriminalregistret. Han mistede efterfølgende sin sikkerhedsgodkendelse, blev flyttet til en stilling i Rigspolitiet, og sagen om hans mulige misbrug af kriminalregistret blev overladt til politiklagemyndigheden.

Den pågældende politimand ønsker ikke at kommentere sagen.