Hestens Værn glæder sig over bøde på 70.000 kr. til chauffør, der kørte heste til slagtning i Italien, men beskylder samtidig dansk politi for at sylte efterforskningen.

En administrativ bøde på 70.000 kr. til en italiensk chauffør, der under stærkt kritisable forhold kørte heste fra Jylland til et slagtehus i Italien, bliver hilst velkommen af foreningen Hestens Værn.

»Vi vil gerne anerkende indsatsen fra det italienske politi og retssystem, som har afsagt en meget hård kendelse. De 70.000 kroner overstiger dog ikke fortjenesten ved et enkelt vogntræk heste,« siger formand for Hestens Værn, Jørgen Konge.

Sagen har sit udspring hos hestehandler Palle Ellehammer i Kibæk i Vestjylland, som sendte hestene på den sidste 2.500 km lange dødsrejse til Secli i Italien med transportfirmaet Fontana Autottransport.

Chaufføren får bøden for at have overtrådt transporttider og for ikke have givet hestene foder, hvile eller vand på deres sidste rejse.

Det var dyrlæge i Herning, Niels Tellerup, der på baggrund af DR Rapportens optagelser anmeldte hestehandleren i Kibæk.

Hestens Værn kritiserer nu Herning politi for bl.a. at sylte sagen.

»Vi er nødt til at kritisere dansk politi, og i særdeleshed den dyreværns-ansvarlige i Herning Politikreds. Man har formået at »sylte« sagen mod den danske eksportør af hestene, frafalde alle sigtelser mod manden og »henlægge« efterforskningen,« mener Jørgen Konge.

Han opstiller en stribe punkter, hvor han mener, politiet burde have grebet ind:

TV-optagelserne dokumenterede, at lastbilen IKKE var velegnet til transport af heste.

Veterinærmyndighederne har ikke modtaget »returdokumenterne« fra eksportøren på transporterne.

Eksportøren har selv deltaget på flere af transporterne.

Eksportøren har på TV og i andre medier udtalt, at han fortsætter transporten.

Nu er det hans søn, som uden transportdokumenter foretager transporterne - i visse tilfælde direkte fra Sverige.

Eksportøren er de sidste mange år dømt ca. en-to gange pr. år for vanrøgt - samt anmeldt et utal af gange.

»Hestens Værn har også fulgt andre sager, hvor Herning Politi enten har »lukket« dyreværnssager ved uddeling af små bødestraffe eller direkte har modarbejdet opklaringen af vanrøgt, så sagerne har kunnet dysses ned,« mener Jørgen Konge.

Herning politi har tidligere på baggrund af efterforskningen vurderet, at hestehandler Palle Ellehammer ikke er strafferetligt ansvarlig for hestenes behandling under turen.

B.T. forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra politimester i Herning, Carsten Lønstrup Jensen.