Fabrikkens indehaver og politiet advarer mod at affyre bomberne, da de er meget kraftige og kun bør håndteres af professionelle.
Fabrikkens indehaver og politiet advarer mod at affyre bomberne, da de er meget kraftige og kun bør håndteres af professionelle. Foto: Privatfoto

Det kan ende helt galt, hvis man prøver at tænde en af de kraftige fyrværkeribomber, der natten til lørdag blev stjålet på Lolland. Det kræver professionel viden og udstyr at affyre bomberne

Nattens indbrud på fyrværkerifabrikken Nordlys på Lolland er ikke et af de almindelige fyrværkerityverier, som politiet ofte ser i dagene op til nytår.

Gerningsmændene stjal over 500 kraftige luftbomber, der hver især kan skabe død og ødelæggelse, hvis de falder i de forkerte hænder. Derfor advarer politiet og indehaveren af fabrikken i stærkest mulige vendinger mod at tænde bomberne.

- Vi formoder, at tyvene har tænkt sig at sælge bomberne til folk, der vil have et ordentligt brag nytårsaften. Men bomberne giver mere end et brag. Der er tale om meget kraftige eksplosiver, som er livsfarlige for ukyndige personer, siger vagtchef John Andersen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Bombe

De godt 500 bomber er beregnet til brug i professionelle fyrværkerishows. De affyres med specialdesignede bomberør, der sender dem langt op i luften, så hvis de eksploderer tæt på jorden, kan de få katastrofale følger for de omkringstående.

- Bomberne har en lang lunte, men den brænder ekstremt hurtigt. Professionelle fyrværkere antænder bomberne elektronisk med en sikkerhedsafstand på mindst 100 meter. Hvis man bruger en lighter til at tænde dem, eksploderer de inden for få sekunder, fortæller John Andersen.

- Desuden kan de eksplodere af sig selv, hvis de bliver fugtige, tilføjer han.

Indehaveren af Nordlys, Ole Olsen, opdagede indbruddet tidligt lørdag morgen, da han ankom til fabrikken ved landsbyen Torrig. Præcis som politiet frygter han konsekvenserne, hvis en tilfældig borger prøver at affyre en af bomberne.

- Jeg ved ikke, om tyvene kan finde på at sælge dem eller give dem væk. Det er jo en stor mængde fyrværkeri få dage inden nytår. Men jeg vil opfordre alle til at holde sig langt væk fra bomberne. Det kan gå helt galt, når man ikke ved, hvad man har med at gøre, siger fabriksejeren.

Han oplyser, at de stjålne luftbomber har en størrelse på mellem tre og seks tommer. Flertallet er af den lille kategori, mens omkring 40 af bomberne er seks tommer. De største bomber indeholder godt et kilo krudt.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi opfordrer alle med oplysninger om de stjålne luftbomber til at kontakte politiet på 55311448.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.