Lyt til artiklen

Genoplev retsmødet minut for minut i LIVE-bloggen i bunden af artiklen.

Københavns Byret har tirsdag besluttet at lade Peter Madsen forblive varetægtsfængslet efter et  mere end fire timer langt retsmøde.

Dommeren var enig i anklagerens opfattelse af, at Peter Madsen har givet skiftende forklaringer, og at der er risiko for, at han vil påvirke den videre efterforskning. Det betyder således, at Peter Madsen forbliver varetægtsfængslet frem til 3. oktober.

Hans advokat, Betina Hald Engmark, har dog oplyst at Peter Madsen vil kære byrettens kendelse om varetægtsfængsling, ligesom han har besluttet at protestere mod den mentalundersøgelse, som anklagemyndigheden kræver, og som er almindelig at foretage ved sager om grov kriminalitet som drab og grov vold.

Københavns Byret har imidlertid bestemt, at Peter Madsen skal indlægges til mentalundersøgelse. Madsen er varetægtsfængslet for drab på den svenske journalist Kim Wall.

Undervejs i retsmødet har Peter Madsen blandt andet forklaret, at den svenske Kim Wall døde ved et uheld, da hun fik ubådens 70 kilo tunge luge i hovedet. Efterfølgende lagde Peter Madsen sig til at sove i ubåden, fordi han efter eget udsagn var meget træt, ganske få meter fra Kim Walls lig, men i en anden sektion.

Han afviste, at han skulle have parteret liget af Kim Wall og forklarede, at han havde 'begravet' hende i »helt stykke«.

»Hun var i hel stand, da hun blev kastet i vandet,« fortalte Peter Madsen, som betegnede sin handling som en »begravelse til søs«.

Herefter gik han i chok og overvejede selvmord. Men han ønskede ikke, at kvinden skulle ende sine dage i ubåden, lød hans forklaring. Derfor blev hun smidt over bord.

Peter Madsen fortalte videre, at han brugte et reb til at få hende op gennem lugen. Det blev bundet om ligets fødder.

Om livet spændte han en rem med nogle værktøjsdele på. Han afviste dog, at der skulle være fastgjort nogle rør på remmen.

Dermed havde han ingen god forklaring på, hvordan Kim Walls torso den 21. august kunne skylle i land på Amager påhæftet en rem fra byggemarkedet Biltema, hvorpå metalrør var fastgjort.

Genoplev retsmødet minut for minut i LIVE-bloggen herunder: