Når Københavns Byret tirsdag bliver sat til endnu et retsmøde i ubådssagen, er der meget, der taler for, at dørene bliver åbne, så offentligheden kan følge med.

Det vurderer forsvarsadvokat Bjørn Elmquist forud for mødet, hvor retten vil tage stilling til en såkaldt fristforlængelse – altså hvorvidt, den drabssigtede ubådskaptajn Peter Madsen fortsat skal være fængslet for uagtsomt manddrab på den svenske journalist Kim Wall og for usømmelig omgang med hendes lig.

»Hvis jeg sad som dommer, ville jeg sige, at der skulle vægtige grunde til at lukke dørene,« siger Bjørn Elmquist til BT og uddyber:

»Ganske længe kørte der misforståelser rundt om, at offeret i sagen (Kim Wall, red.) var blevet sat i land i live, selv om sigtede havde forklaret noget andet i retten. Hvis begge parter var enige om, at hun var død, var det jo mærkeligt, at offentligheden skulle bindes noget andet på ærmet.«

Det overordnede princip i Danmark – og andre retssamfund – er, at retsmøder er åbne for offentligheden. Det er et vigtigt princip, og det er, pointerer Bjørn Elmquist, egentlig noget, alle parter har en interesse i. Hensynet til offentligheden kan ende med at få betydning for dommerens beslutning, vurderer han.

»Man kan lægge vægt på, at det er en sag med betydelig offentlig interesse. Så vidt jeg kan se, er der ingen vidner, der ikke må vide, hvad der foregår i retten – og dermed er der endnu en grund til at åbne dørene, siger Bjørn Elmquist.

Anklagemyndigheden vil formentlig tirsdag kræve Peter Madsen varetægtsfængslet i yderligere en periode, mens efterforskningen fortsætter. Og det er der gode chancer for, at dommeren efterkommer.

»Alene af hensyn til retsfølelsen kan man argumentere for at forlænge fængslingen,« siger han.

Peter Madsens chancer for at blive løsladt er ganske dårlige, lyder vurderingen fra Bjørn Elmquist.

Ifølge en rapport, som Europarådets komité til forebyggelse af tortur fremlagde tidligere på året, er Danmark nemlig blandt de lande, der er flittigst, når det kommer til varetægtsfængslinger. Mere end hver tredje indsatte i danske fængsler sidder varetægtsfængslet.

Forsvarer, Betina Hald Egemark, sagde torsdag, at Peter Madsen vil kræve at blive løsladt.

»Her er hun er oppe imod noget, der har karakter af en naturlov. Det er oftest ganske svært at vriste sigtede ud af varetægtsfængslingen. Det lykkedes man kun ganske sjældent med som forsvarer,« siger Bjørn Elmquvist, der ikke lægger skjul på, at han synes, vi i Danmark er alt for flittige til at bruge varetægtsfængsling.