I dag rammer ubådsdramaet endnu engang retten. Peter Madsen er klar til at fortælle, hvordan Kim Wall døde, men anklagemyndigheden vil hemmeligholde hans forklaring

I 24 dage har politiet arbejdet mod uret for at finde de afgørende beviser, som i dag skal få ubådsejer Peter Madsen fængslet for drabet på Kim Wall. Men mens anklagemyndigheden holder sine kort tæt til kroppen, så er ubådsbyggeren klar til at fortælle alt.

Dørene bliver slået op til den største sal i Københavns Byret, når den 46-årige opfinder og ubådsbygger Peter Madsen stilles for en dommer i dag klokken 14. Lørdag 12. august blev han fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall, og i dag dommeren så vurdere, om der er beviser nok til at forlænge hans varetægtsfængsling.

Under grundlovsforhøret vidste offentligheden blot, at Raket-Madsen, som han bliver kaldt, havde set sin ubåd gå ned i Køge Bugt og reddet sig selv i land i Dragør dagen forinden, og at hans svenske medpassager var forsvundet. I dag mener politiet, at den danske opfinder slog hende ihjel, parterede liget og smed det i Øresund. Peter Madsen selv hævder, at hun døde ved en ulykke, og at han begravede hende til søs, og den forklaring er han villig til at uddybe for offentligheden i dag, hvis han får lov. Det fortæller hans forsvarer Betina Hald Engmark til BT.

»Min klient går ind for fuld åbenhed. Hvis anklagemyndigheden begærer lukkede døre, så vil vi protestere imod det. Min klient har intet at skjule. Han vil gerne forklare sig for åbne døre og vil gerne have at offentligheden hører hele hans forklaring,« siger Betina Hald Engmark til BT.

Da Peter Madsen forklarede sig i grundlovsforhøret, skete det bag lukkede døre af hensyn til efterforskningen, bl.a. fordi ubåden Nautilus, som politiet betragter som gerningsstedet, endnu ikke var hævet. Men det skete også, fordi hans forklaring kunne være krænkende for Kim Walls efterladte.

I dag ved vi, at der er fundet størknet blod i ubåden, man har gennemscannet den for skjulte hulrum, og man har sendt effekter fra ubåden til dna-undersøgelse. I dag er politiet også i besiddelse af en torso tilhørende Kim Walls lig. Og politiet ved, at kroppen var punkteret for at slippe gasser ud, og at den var påført metal, alene med det formål at holde den til bunden og hindre, at liget nogensinde blev fundet. Derfor blev Peter Madsen under afhøringen 24. august præsenteret for en ny sigtelse for usømmelig omgang med lig. Tidligere hed det, at han nægtede sig skyldig i sigtelsen, men under retsmødet i dag vil Peter Madsen erkende, at han har ‘overtrådt bestemmelsen om usømmelig omgang med lig ved at begrave hende til søs’.

Men hvad med den del, der handler om at liget var parteret?

»Jeg kan kun sige, at han erkender at have overtrådt bestemmelsen om usømmelig omgang med lig ved at begrave hende til søs,« siger Betina Hald Engmark.

Hun vil derfor kræve, at Peter Madsen bliver løsladt efter dagens retsmøde.

»Hvis anklagemyndigheden kommer med begæring om fortsat fængsling af min klient, så vil vi protestere mod det. Min klient nægter sig skyldig i anklagerne mod ham, så det er vores opfattelse, at han skal på fri fod,« siger Betina Hald Engmark.

Anklagemyndigheden derimod har brugt de sidste tre uger på at samle de foreløbige resultater ind af dna-undersøgelser og tekniske undersøgelser af ubåden, og i dag vil Peter Madsen blive præsenteret for politiets nyeste viden i sagen. Sidst blev han sigtet for drab, men 'kun' fængslet for ‘uagtsomt manddrab’, i dag vil anklagemyndigheden have fængslingsgrundlaget skærpet.

»Klokken 14 går vi ned og anmoder om, at han får forlænget sin varetægtsfængsling, og at han denne gang bliver fængslet for manddrab i stedet for uagtsomt manddrab. Vi beder i samme moment om at der kan ske en mentalundersøgelse, som det er helt almindeligt at bede om, når vi har med drabssager at gøre,« siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi.

Men der mangler fortsat mange svar i ubådsmysteriet. Hvad døde Kim Wall af? Hvad betragter politiet som gerningsvåbnet? Og hvad har man egentlig fundet i ubåden? Derfor venter der stadig et stort efterforskningsarbejde forude. Ikke mindst en bunke med 656 henvendelser med tips fra borgere, som politiet endnu ikke er til bunds i. Derfor vil anklagemyndigheden argumentere for, at Peter Madsens forklaring i dag skal gives bag lukkede døre endnu engang.

»Ved grundlovsforhøret blev dørene lukket af hensyn til efterforskningen, og det blev stadfæstet af Landsretten, så sent som den 30. august, og vi er stadig på et så tidligt stadie i sagen, så vi også bede om, at dørene bliver lukket i morgen (i dag, red.) af hensyn til efterforskningen,« siger Jakob Buch-Jepsen.

Retsmødet begynder klokken 14.00 i Københavns Byret. BT følger retsmødet på bt.dk.