Må en mand, der er tiltalt for at have slået en gravid kvinde ihjel, se den PET-mand, som han sad i fængsel med i måneder, og som han angiveligt har tilstået drabet over for?

Det grubler en dommer ved Retten i Glostrup over.

Først til maj går sagen mod den i dag 30-årige drabstiltalte mand i gang. Men allerede nu vil senioranklager Bo Bjerregaard have retten til at afgøre, om identiteten på en PET-mand og hans styringsofficer skal holdes skjult.

PET-manden bliver i en anmodning fra PET, som anklageren mandag læste op i Retten i Glostrup, blot betegnet som polititjenestemand 488A.

»Det er PETs vurdering af hensynet til dennes særlige funktion, at identiteten skal hemmeligholdes, læser senioranklageren blandt andet op.

Ellers vil folk udefra kunne udnytte oplysninger om manden, mener PET.

PET-manden med dæknavnet Frank blev indsat i Enner Mark Fængsel med den nu tiltalte mand.

De blev fortrolige, og i 2022 skulle den 30-årige have tilstået drabet på højgravide Louise Borglit i Elverparken i Herlev i 2016.

På billedet ses Elverparken i Herlev, den 8. november 2016. Det var her, drabet på den gravide Louise Borglit skete. 
På billedet ses Elverparken i Herlev, den 8. november 2016. Det var her, drabet på den gravide Louise Borglit skete.  Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)
Vis mere

Bo Bjerregaard mener, at pressen og tilhørere under sagen bør følge polititjenestemandens og styringsofficerens vidneforklaringer fra et lytterum.

Han vil ligeledes have den tiltalte ud af lokalet, når 488A og hans styringsofficer skal vidne.

Forsvarsadvokat Christina Schønsted ser ingen grund til, at hendes klient skal ud af lokalet, når PET-manden afgiver forklaring. Han har set ham før.

»De har siddet sammen i fængslet i flere måneder,« siger hun.

I sager, hvor politiet bruger agenter, er det normal praksis, at tiltalte vises ud, mens agenten forklarer sig.

Men Frank var ikke agent. Han var derimod infiltrator, da han ikke spillede en rolle i selve forbrydelsen.

Derfor mener forsvareren, at den 30-årige skal have lov at se den mand, som i høj grad har spillet en rolle i at få den 30-årige på anklagebænken for drab.

Om han får lov, er endnu uvist. Dommer Henrik Munkholm sagde ved det forberedende retsmøde mandag, at han vil tænke over spørgsmålet, før kendelsen afsiges.

Det er uvist, hvornår kendelsen kommer.

Lyt til B.T.s kriminalpodcast 'På fersk gerning' her, eller hvor du plejer at lytte til podcast:

/ritzau/