Krigene i Irak og Syrien spiller ind på, hvilken type terror Vesten risikerer at blive ramt af, vurderer PET.

Risikoen for et koordineret angreb fra Islamisk Stat (IS) mod Vesten er på retur. Men det betyder ikke, at den generelle risiko for et angreb er faldende.

Det er blandt andet krigen mod IS, som har svækket gruppen så meget, at den ikke i samme grad som tidligere vil formå at føre større planlagte terrorangreb ud i livet.

- IS's kapacitet til at dirigere mere komplekse angreb rettet mod Vesten må anses for at være reduceret, selv om den ikke er fjernet, set i lyset af den militære indsats, der har været i Syrien og Irak, siger Finn Borch Andersen, der er chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Men selv om IS er på retræten i Syrien og Irak, er der stadig en del af de såkaldte fremmedkrigere i regionen, som ifølge PET udgør en risiko. Den består i, at de vender hjem radikaliserede og voldsparate og på egen hånd eller i mindre grupper udfører et angreb.

- De kan bevæge sig ind mod Europa, og så vil de udgøre en øget trussel. På den måde er trusselsniveauet det samme som tidligere, men trusselsbilledet har ændret sig, siger Finn Borch Andersen.

Center for Terroranalyse under PET har foretaget en ny vurdering af terrortruslen mod Danmark. Sådan en vurdering laves med jævne mellemrum.

Den seneste vurdering er offentliggjort fredag. Truslen anses som "alvorlig".

Ud over risikoen fra hjemvendte fremmedkrigere peger PET på, at der også er risiko for, at personer i Danmark bliver radikaliserede på forskellig vis.

- Det er vigtigt, at man holder sig for øje, at der er en trussel, der er styret af propaganda. Den vedrører personer, som bliver radikaliserede i deres hjemlande, fortæller Finn Borch Andersen.

I trusselsvurderingen fremhæver PET en gammel kending, nemlig den afdøde Osama bin Ladens gruppe al-Qaeda, som blandt andet stod bag terrorangrebene i USA 11. september 2001.

For mens IS i de senere år har været toneangivende på terrorfronten, har al-Qaeda ifølge PET ikke lagt ambitionerne om at angribe Vesten på hylden.

Også i Danmark er der ifølge PET stadig en vis opbakning til al-Qaeda i islamistiske miljøer, og den opbakning kan vokse, i takt med at Islamisk Stat bliver svækket.

/ritzau/