Personer fra det højreekstremistiske miljø i Danmark forbereder sig på racekrig, advarer PET om i ny rapport.

De er få, men de bevæbner sig og forbereder sig på voldelige opgør på baggrund af racistiske motiver.

Sådan lyder advarslen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) om den yderste højrefløj i en ny rapport om politisk ekstremisme.

- Det er vurderingen, at denne del af det højreekstremistiske miljø forbereder sig på en fremtidig racekrig i Danmark og i den forbindelse er villig til at bruge vold, skriver PET i rapporten.

Efterretningstjenesten advarer samtidig mod, at visse personer kan være blevet inspireret af Anders Bering Breiviks terrorangreb i Norge, der kostede 77 mennesker livet.

I den forbindelse har efterretningstjenesten gennemført flere såkaldte "præventive samtaler" med personer i Danmark uden dog at finde en direkte forbindelse til den norske massemorder.

PET vurderer selv, at man har et godt kendskab til det højreekstremistiske miljø i Danmark, der har svært ved at få søsat større initiativer, fordi de forskellige grupperinger er meget splittede.

Det er vurderingen, at det på nuværende tidspunkt kun er enkelte af gruppemedlemmerne, som har kapacitet til at udgøre en trussel, og som har en voldelig intention, skriver PET.

Også på den yderste politiske venstrefløj er viljen til at ty til vold ifølge PET i stigende grad til stede.

- Det er PET's vurdering, at der i det venstreekstremistiske miljø er personer, som

har vilje og evne til at begå alvorlig, personfarlig kriminalitet, herunder i form af

ildspåsættelser og angreb på politiske modstandere, står der i rapporten.

- Der ses oftere eksempler på, at grænsen mellem civil ulydighed og voldelige konfrontationer er blevet mere flydende, og der er både herhjemme og i udlandet set eksempler på, at voldelige ekstremister under dække af civil ulydighed bevidst har skabt direkte voldelige konfrontationer, skriver PET.

Fire unge fra det venstreekstreme miljø er i øjeblikket fængslet og sigtet for terrorisme efter en stribe ildspåsættelser på blandt andet Politiskolen i Brøndbyøster.

/ritzau/