Ledelsen på den åbne institution Blåkærgård ved Viborg blev allerede for fire år siden advaret om faren ved udflugter som den, der tirsdag kostede den 46-årige pædagog Judy ­Meiniche Simonsen livet. Udflugter, hvor ansatte alene kører ture med voldsdømte psykiatriske patienter.

Personalet krævede overfaldsalarmer med direkte forbindelse til politiet og ledsagelse på alle ture med ustabile klienter, men begge dele blev afvist som unødvendige af ­ledelsen. Det fortæller Tom Hougaard Christiansen, der indtil for tre år siden var tillidsmand på Blåkærgård og stadig er rystet over sikkerhedsforholdene på stedet.

- Det er et hårdt klientel, der er i huset, og mange af de ansatte er slet ikke fysisk stærke nok til at værge for sig, når de anbragte bliver voldelige. Derfor kan det meget hurtigt gå galt, hvis man sidder alene med en beboer i en bil et sted, hvor ingen kan høre, at man råber om hjælp. Det vidste vi, og derfor tog jeg forholdende op mange gange på personalemøder og ved direkte henvendelser til ledelsen. Men hver gang fik jeg bare at vide, at der ikke var noget problem, og at jeg ikke skulle male fanden på væggen, siger Tom Hougaard Christensen.

Afsoner for grov vold

Den uddannede social- og sundhedsassistent har i alt 17 års erfaring med arbejde inden for psykiatrien, og i flere år var han tillidsmand for blandt andre den nu dræbte Judy Meiniche Simonsen.

Her afsoner flere af beboerne ­behandlingsdomme for grov vold, og Tom Hougaard Christiansen ­husker arbejdsmiljøet som usædvanlig hårdt.

- Der var mange voldelige episoder. Det var ikke unormalt, at ansatte blev slået, sparket, fik taget kvælertag, blev spyttet på eller blev truet. Mange følte, at de blev presset ud i situationer, de havde svært ved at håndtere. Det gjaldt også Judy. Vi har haft mange nattevagter sammen, hvor hun har fortalt om det. Hun var meget nervøs, når der lige havde været en voldsom episode, fortæller han.

Som en konsekvens af de mange sammenstød blev personalet udstyret med overfaldsalarmer, som altid skulle bæres under arbejdet på Blåkærgård. Alarmerne virkede imidlertid ikke over længere afstande og var derfor uden effekt på køreture med beboerne, fortæller Tom Hougaard Christansen.

Krævede opbakning

Blåkærgårds opgave er at hjælpe de psykisk syge og ofte voldelige beboere tilbage til det almindelige samfund, og i dette arbejde indgår hyppige køreture til blandt andet familie, venner og butikker med ansatte som chauffører. Allerede under Tom Hougaard Christiansens ansættelse krævede de ansatte, at der altid skulle være mindst to ansatte med langtrækkende overfaldsalarmer med på turene med de mest voldelige beboere, men det blev pure afvist, forklarer han.

- Vi fik at vide, at vi bare kunne lade være med at køre, hvis vi ikke ville. Men at de så bare ville finde en anden, der ville gøre det. På den måde blev vi presset til at gøre det, selvom vi syntes, det var uforsvarligt, siger han.

Judy Meiniche Simonsen blev sexkrænket og dræbt med adskillige knivstik under en køretur af netop den type, som der allerede for år siden blev advaret om. Den voldsdømte beboer Kristian Heilmann, der var med som passager, er sigtet for drabet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til Tom Hougaard Christiansens oplysninger fra Region Midtjylland, der driver Blåkærgård.