Milena Penkowa sagsøger Poul Pilgaard for injurier.
Milena Penkowa sagsøger Poul Pilgaard for injurier. Foto: Andreas Beck
Den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa, der er anklaget for at have bygget sin professorkarriere på svindel, lægger nu sag an mod Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen for ærekrænkelser.

Poul Pilgaard har siden slutningen af 2010 skrevet en lang række artikler om hjerneforskeren, der trak overskrifter over hele verden. Det skete efter, at hun blev beskyldt og politianmeldt for svindel, dømt for underslæb og suspenderet fra Københavns Universitet.

Samtidig har Weekendavisen-journalisten holdt foredrag om sit arbejde med den såkaldte Penkowa-sag. Og under de foredrag mener Milena Penkowa blandt andet, at han har ærekrænket hende med sine udtalelser, som hun mener dømmer hende skyldig, selv om der ikke er faldet dom endnu,

- Det er rædselsfuldt. Prøv at forestille dig, at nogen stiller sig frem og siger, at man har snydt og snydt. Det er urimeligt, siger hjerneforskeren og fortsætter:

- Den her stævning handler ikke om uskyld eller skyld. Det handler udelukkende om, at han har sagt nogle ting, der ikke er rigtige. Der er grænser for, hvor meget man skal finde sig i at blive svinet til.

InjuriesagDerfor har hjerneforskeren sendt en stævning af sted mod Poul Pilgaard for injurier. I stævningen står der blandt andet, at Poul Pilgaard under sine foredrag fortalte om sin afsløring af Milena Penkowa i en af ’danmarkshistoriens største sager om videnskabelig uredelighed’ på trods af, at hjerneforskeren ikke er fundet skyldig i de anklager, der er rettet mod hende. Derudover står der, at det er Penkowas opfattelse, at udtalelserne har været ærekrænkende.

Det er blandt andet en lydoptagelse af foredraget, der ligger til grund for den fem sider lange injuriestævning.

Her er Poul Pilgaard stævnet for at have sagt, at Penkowa forvanskede sine studerendes resultater og gengav dele af dem som sine egne i artikler, hun planlagde at sende ind til et videnskabeligt tidsskrift.

’Jeg er forbløffet’Omvendt mener Poul Pil­gaard ikke, at injuriesagen har noget på sig.

Ifølge journalisten har han ikke noget problem med at have talt om svindel og bedrag under sit foredrag, fordi Milena Penkowa sidste år accepterede en dom på tre måneders betinget fængsel for underslæb, forfalskning af dokumenter og for falsk anklage mod en studerende.

- Det fremgik direkte af mit foredrag, at de øvrige sager stadig afventer endelig afgørelse, og kun ved at tage det ud af sammenhængen kan det opfattes som om, at hun allerede er dømt også for disse, siger han og fortsætter:

- Jeg er forbløffet over, at Penkowa stævner mig på så tyndt et grundlag,

Resultatet af undersøgelsen af Milena Penkowas forskning, som en international ekspertkommission foretager, vil blive offentliggjort den 7. august.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.