Videnskabsministeriet var orienteret om kærlighedsaffære mellem fupforsker og central rådgiver til ministeren

En central placeret embedsmand i Videnskabsministeriet - og rådgiver til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) - har haft en kærlighedsaffære med den politianmeldte hjerneforsker Milena Penkowa. Det skete mens hendes sag blev behandlet i ministeriet.

Se alle billederne: Her møder fupforskeren kronprinsessen

I april 2010 valgte Københavns Universitet at suspendere Milena Penkowa. I dag har universitetet også politianmeldt Milena Penkowa for at have begået dokumentfalsk i forsøg på at undgå, at universitet opdagede, at hun havde fusket med sine videnskabelige forsøg. Allerede i forbindelse med Penkowas suspension i foråret 2010, blev ministeriet kontaktet i sagen af Københavns Universitet.

Kort efter indledte Milena Penkowa en affære med en embedsmand i ministeriet, der har et job, hvor han er med til at rådgive ministerien og håndtere de sager, hun behandler.

B.T. har talt med den pågældende embedsmand, der bekræfter, at han havde en affære med Milena Penkowa i sommeren 2010.

- Et forhold er så meget sagt, men jeg så hende et par måneder sidste sommer. Jeg orienterede ministeriet umiddelbart efter, at jeg havde mødt Penkowa. Blandt andet fordi jeg var bekendt med, at der forelå en suspension, og jo ikke ønskede, at der skulle herske tvivl om min habilitet, siger embedsmanden til B.T.

Ser I hinanden i dag?

- Det gør vi ikke, siger den centrale embedsmand, der i dag ikke har med Penkowa-sagen at gøre.

Oppositionen har allerede krævet en uvildig undersøgelse af Milena Penkowa-sagen, fordi hun er nær ven af tidligere videnskabsminister Helge Sander (V). Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom har allerede anklaget Helge Sander for at overbringe 30 anonyme anklager mod professorer for nepotisme. De er i dag sikre på, at anklagerne kom fra Milena Penkowa.

- Jeres oplysning om, at en embedsmand i ministeriet var kæreste med Milena Penkowa er bare endnu en grund til, at vi skal have en uvildig undersøgelse. Ministeriet kan jo ikke undersøge sig selv, siger socialdemokraternes Rasmus Prehn.

Læs også:

I en tidligere sag, hvor chefforhandler i Klima- og Energiministeriet Thomas Becker skulle undersøges, blandt andet på en mistanke om overforbrug, overlod daværende minister Connie Hedegaard (K) sagen til behandling i Justitsministeriet, fordi Hedegaard og Beckers sønner var venner.

Milena Penkowa afviser iøvrigt, at hun "har haft et forhold eller blot en flirt" med en embedsmand i Videnskabsministeriet.