Peter Madsen er ikke ejer af ubåden, der skulle vise sig at blive scene for en af nyere tids mest bizare krimi-sager. Hovedaktionæren i Raketmadsens Rumlaboratorium, Georg Poul Artmann, havde store forhåbninger til sin investering, men er rystet over sagens udvikling. Nu handler det om at få ryddet op i virksomheden, fortæller han.

Peter Madsens ubåd er omdrejningspunktet for megen mediedækning - og af god grund, da den ifølge bådens opfinder, Peter Madsen, har været scenen for en endnu ikke specificeret ulykke. Det er endnu uvist, hvad den angivelige ulykke indebærer, men en pointe omkring selve ubåden har hidtil været forkert formidlet. Det er nemlig ikke Peter Madsen, der ejer ubåden, som nemlig er ejet af et selskab, som igen er ejet af et andet dansk anpartsselskab.

Ejeren af selskabet hedder Georg Poul Artmann og er bosat i Norge. Han er hovedaktionær i Raketmadsens Rumlaboratorium ApS. via sit holdingselskab Georg Poul Artmann Holding ApS., der gav Raketmadsens Rumlaboratorium et startkapitaltilskud på 250.000 kr.

Investeringen kom i stand i kraft af Georg Poul Artmanns interesse for rumfart, som var det primære fokus for at investere i Peter Madsen. Ifølge ham selv var Madsens ubådsprojekter ikke med i overvejelserne, da firmaet besluttede at investere.

»Jeg var meget fascineret af Peter Madsen dengang, så jeg valgte, at etablere selskabet Raketmadsens Rumlaboratorium. Hele raketmiljøet i Danmark var jeg meget betaget af. Madsen var daglig leder og direktør, men jeg har ikke som investor blandet mig i den daglige drift,« siger Georg Poul Artmann.

Ubådsprojektet har som bekendt taget en tragisk drejning, som har efterladt rumlaboratoriets reelle ejer chokeret.

»Det er en fuldstændigt surrealistisk oplevelse, og jeg er lige så chokeret som alle andre i denne sag. Enhver investor har en tro på, at det kan udvikle sig i en positiv retning,« siger han.

»UC3 Nautilus«, som båden hedder, har skiftet hænder ad flere omgange. Den blev bygget af Peter Madsen med støtte fra flere sponsorer, og da byggeriet af fartøjet var færdigt i 2008, blev den med bevingede ord indviet som en del af et kunstnerkollektiv ved navn Half Machine, som Peter Madsen var med i.

I 2008 overtog den frivillige raketvirksomhed Copenhagen Suborbitals ubåden, men samarbejdet brød dog i 2014 efter voldsomme stridigheder, der dengang stod sit slag i medierne. I perioden mellem 2008 og 2014 blev den sejlet efter reglerne for fritidsfartøjer, der var afklaret med Søfartsstyrelsen.

I 2014 skiftede den ejer og blev overdraget til Ubådsforeningen UC3 Nautilus, men Madsen selv havde ikke ubåden i sin besiddelse, da han havde en ejerandel på 0. Herfra blev det besluttet at overdrage ubåden fra Ubådsforeningen UC3 Nautilus til Raketmadsens Rumlaboratorium, som Georg Poul Artmann er hovedaktionær i med en ejerandel på 75 pct.

Georg Poul Artmann fortæller, at han på selskabets vegne ikke noget ønske om at få ubåden tilbage igen. Lige nu er alle de involverede i selskabet rystede over oplevelsen, siger han, og det næste, der skal ske, er at få styr på Raketmadsens Rumlaboratorium.

»Lige nu fokuserer vi på, at der skal ryddes op i selskabet. Vi skal sunde os og fordøje det, og så skal vi til at rydde op i selskabet,« siger han.

Hvad oprydningen i Raketmadsens Rumlaboratorium vil indebære, kan han ikke svare på endnu, men det er dog sikkert og vist, at navnet ikke kommer til at hænge ved, fortæller han.