'Hej sælger røde Prince (ikke danske). De smager godt til prisen.'

Sådan indleder en københavnsk Facebook-bruger sit opslag i en lukket gruppe på Facebook.

En anden tilbyder 'italienske Prince (smager ikke af polske lorte smøger)' på sin egen profil.

Brugerne er blandt de mange, der helt åbenlyst sælger falske cigaretter på nettet. DR Nyheder har fundet en lang række af denne type annoncer på både Facebook og på dba.dk.

Det koster typisk mellem 250 og 300 kr. for en karton cigaretter, og cigaretterne er dermed væsentligt billigere end i de danske butikker. Her koster en karton af de røde Prince-cigaretter, som her er til salg, 440 kr.

Cigaretterne er under alle omstændigheder ulovlige, da der ikke er betalt dansk afgift. Men i en stor del af cigaretterne gemmer der sig noget helt andet, end hvad der skiltes med på siden af pakken.

De ulovlige cigaretter er et stort problem i hele Europa. Hos Europol fortæller seniorspecialist Howard Pugh, at op mod hver tiende cigaret, der bliver røget i Europa, er ulovlig.

»Det er omkring 53 milliarder cigaretter. Eller 5.300 containere fulde af cigaretter,« siger Europol-efterforskeren til DR Nyheder.

Når man køber ulovlige, indsmuglede cigaretter, går staten glip af den afgift, der er på cigaretterne. Ifølge cigaretindustrien selv koster dét hvert år den danske stat et større millionbeløb.

»Vores kvalificerede, men forsigtige estimat er, at statskassen går glip af 4-500 millioner kroner om året,« siger Maria Krüger Torp, der er direktør for brancheforeningen Tobaksproducenterne.

DR Nyheder har købt to kartoner ulovlige cigaretter og fået dem testet på British American Tobaccos laboratorium i England.

»Vi så på de maksimale niveauer af tjære, nikotin og kulilte. Og vi fandt, at der er op til tre gange så meget tjære i, som det er tilladt,« fortæller Thomas Compernolle, der er talsmand for British American Tobacco.

Udover højere niveauer af tjære, nikotin og kulilte end det tilladte, finder tobakslaboratoriet også ofte andre og usædvanlige ingredienser i de kopierede cigaretter.

»Det er ikke ualmindeligt at finde kamel- og rottelort, savsmuld og tobaksbiller i de forfalskede cigaretter,« fortæller Thomas Compernolle.