To pædagogers forsøg på at foretage en civil anholdelse på en voldsdømt ung mand, der flere gange er mødt uønsket op på institutionen, hvor de arbejder, er endt som et skud i foden. De er nu dømt for ulovlig tvang og frihedsberøvelse.

Deres forbrydelse var, at de tog den unge mand i armen og kørte ham på politistationen. Pædagogerne har ellers flere gange, på politiets anmodning, anholdt deres egne beboere og kørt dem til stationen. Derfor står pædagogerne og direktøren for institutionen helt uforstående overfor dommen.

»Mine medarbejdere bliver svækket i deres handlemuligheder,« siger direktør for institutionen Den Sociale Udviklingsfond, SUF, Poul Altschuler.

De to pædagoger er ved en domsmandsret i Assens blevet idømt 30 dages betinget fængsel. Institutionen i Glamsbjerg arbejder med unge, der har sociale og psykiske problemer.

Sagen drejer sig om en ung mand, der ikke er anbragt på institutionen, men som gentagne gange har besøgt institutionen uden tilladelse. De to pædagoger vælger at foretage en civil anholdelse en dag, hvor han igen møder uanmeldt op på institutionen.

Men pædagogerne har dermed overtrådt deres beføjelser for civil anholdelse.

Det er ulovlig tvang og frihedsberøvelse at tvinge den unge mand ind i en bil og køre ham til politistationen, mener retten i Assens. Poul Altschuler er bestyrtet over afgørelsen.

»Jeg er meget chokeret over afgørelsen. Pædagogerne gjorde det, de troede var rigtigt. De andre unge var meget bange for den unge mand, der er en kendt voldsmand i området,« siger Poul Altschuler.

De to medarbejdere har en lang fortid i arbejdet med unge kriminelle, og Poul Altschuler understreger, at begge medarbejdere er ansvarsfulde.

Dommen vil få store konsekvenser for pædagogers arbejde på andre institutioner i landet.

Den kommer bag på Søren Virenfeldt, der er forstander for den velrenommerede socialpædagogiske institution Solhaven i Farsø.

Han kunne levende forestille sig samme situation og mener, at han ville have handlet på samme måde. Også i Farsø er der nemlig risiko for at skulle vente længe på politiet.

»I sådanne situationer er vi bare nødt til at handle hurtigt. Og hvis man skal tage alle love og paragraffer i betragtning, inden vi foretager os noget, bliver man jo totalt handlingslammet,« mener Søren Virenfeldt.

Han vil nu præcisere overfor pædagogerne på Solhaven, at de skal tænke sig grundigt om, inden de skrider til handling. Desuden vil han tage kontakt til politiet i området for at få klare linier for, hvad pædagogerne kan tillade sig.

Kriminalforsorgen på Fyn har i mange år haft et godt og tæt samarbejde med institutionen i Glamsbjerg. Leder Connie Holt vil ikke udtale sig om selve dommen, men understreger, at de kun har positive oplevelser med stedet.

»Vi har ikke noget som helst at udsætte på SUF,« fortæller Connie Holt.

Pædagogerne har anket dommen til landsretten.

Den omtalte unge mand sidder for øjeblikket varetægtsfængslet for sin formodede medvirken i et væbnet røveri mod Vestfyns Bank i Glamsbjerg.