Lyt til artiklen

Bilisterne har skruet bissen på over for P-vagterne.

 • Spytklatter er hverdag

  Flere trusler og mere vold. Det er de hårde facts, som Københavns parkeringsvagter skal forholde sig til, hver gang de møder på arbejde.

  Siden december sidste år har knap ti procent af Københavns 135 parkeringsvagter valgt at sige deres job op, og antallet af sager om tilråb, trusler og vold mod parkeringsvagter er steget fra 13 sager i 1999 til 73 i 2001. I samme periode er antallet af særligt grove overfald steget fra 5 til 20, og der er faldet fængselsdomme i flere af sagerne.

  »Vi ved ikke, hvorfor tallet er steget, men vi kan konstatere, at bilisterne har fået kortere lunte, samtidig med at det er blevet sværere at parkere i byen. Og det går desværre ud over vores vagter,« siger Hanne Lassen, der er sikkerhedsrepræsentant i Parkering København. Hun afviser samtidig, at stigningen skyldes at parkeringsvagterne er blevet bedre til at politianmelde episoderne.

  Men ifølge Hanne Lassen er også graden af grovhed i sagerne blevet værre, og det har for nylig fået Parkering København til at indføre obligatorisk psykologhjælp til alle vagter, der kommer ud for en episode i den grovere ende, uanset om de vil det eller ej.

  »Det har vi været nødt til at indføre, fordi episoderne ikke skal hobe sig op i folk. Men nogle episoder er selvfølgelig så grove, at vi er nødt til at sende folk på omskoling og finde et administrativt job til dem i stedet,« siger informationschef i Parkering København Mette Brinch Clausen.

  Hun henviser til en episode sidste år, hvor en parkeringsvagt blev truet med en pistol. Han er stadig sygemeldt fra sit job, og det er stadig usikkert, om han nogensinde vender tilbage.

  Den slags episoder har også fået Parkering København til at sende alle parkeringsvagter på kursus i kropssprog og konflikthåndtering for bedre at kunne tackle ballade.

  I øjeblikket arbejdes der med planer om, at parkeringsvagterne skal udstyres med en overfaldsalarm, som samtidig overvåges af satellitter. Herudover overvejer parkeringsvagterne at få skiftet deres markante neongrønne jakker ud med en mere diskret farve, så de ikke er synlige i gadebilledet.