Dom i en sag, hvor tre søskende har sagsøgt Slagelse Kommune, kan få betydning for lignende sager.

København. Tre søstre kræver erstatning fra Slagelse Kommune. De mener, at kommunen svigtede dem og ikke reagerede på advarsler om overgreb. Mandag er sagen begyndt i Østre Landsret.

Få her et overblik over sagen:

* De tre søstre, der alle er i 20'erne, kræver hver 300.000 kroner i erstatning fra Slagelse Kommune (tidligere Skælskør Kommune). I alt er de fire søskende, men den ældste søster, der er handikappet, er ikke med i sagsmålet.

* Landsretten skal i sagen tage stilling til, om Slagelse Kommune kan stilles til ansvar og afkræves erstatning, samt om sagen er forældet.

* Advokat Mads Krøger Pramming, der repræsenterer søstrene, har rejst sagen på baggrund af menneskerettighedskonventionen.

Han mener, at kommunen krænkede pigernes menneskerettigheder ved ikke at stoppe den nedværdigende behandling, som de fik i plejefamilien.

* Dommen forventes at få afgørende betydning for andre misbrugssager. Der er også repræsentanter til stede fra Kommunernes Landsforening, KL, og Institut ved Menneskerettigheder.

* Ifølge Børns Vilkår kan sagen få principiel betydning for op mod 25 andre sager om børn, som har været udsat for overgreb og kan tænkes at kræve erstatning fra deres hjemkommuner.

* Det var i februar 1999, at søstrene, som på det tidspunkt var mellem fire og otte år, blev placeret i plejefamilien. Her blev pigerne udsat for vold og seksuelt misbrug.

Der kom løbende underretninger om, at noget var galt i plejefamilien, til Skælskør Kommune, som først havde sagen, og senere Slagelse Kommune.

* Plejefaren blev i 2008 i byretten dømt for vold og overgreb, og landsretten stadfæstede senere dommen.

* Det er ikke den eneste sag, hvor ofre for seksuelt misbrug har lagt sag an mod en kommune. I en erstatningssag i Vestre Landsret, hvor der forventes dom i begyndelsen af maj, kræver tre piger erstatning af Esbjerg Kommune for ikke at have hindret, at pigerne blev udsat for vold og seksuelle overgreb.

Kilder: Ritzau, Politiken og Børns Vilkår.

/ritzau/