Da det notoriske 'Arbeit Macht Frei'-skilt til udryddelseslejren Auschwitz i Polen blev stjålet, gik der et chok gennem verden. Nu er baggrunden for tyveriet kommet frem.

Det viser sig nemlig, at tyveriet var bestillingsarbejde for nynazister i Sverige, der derefter skulle sælge skiltet videre til en samler, der ville betale millioner for det famøse skilt. 

Pengene skulle finansiere et nynazistisk attentat mod den svenske regering forud for valget næste år.Det var blandt andet den svenske statsministerbolig, der var målet for nynazisternes angreb.

Det afslører svenske Aftonbladet, som har talt med kilder i det nynazistiske miljø i Sverige, efter at skiltetyvene blev anholdt af polsk politi.

En talsmand fra SÄPO, det svenske efterretningsvæsen, bekræfter attentatets ægthed og kalder truslen for 'alvorlig'.

– Vi har igennem længere tid haft kendskab til attentatplanerne, og vi ser alvorligt på det, siger talsmand Patrik Peter fra SÄPO til Aftonbladet og forsikrer, at de svenske myndigheder har taget forholdsregler.

Han ønsker dog ikke at gå i detaljer med, hvad der konkret ligger i disse sikkerhedstiltag.

Ifølge Aftonbladets oplysninger skulle truslen komme fra en militant, nynazistisk fraktion i Sverige, som indtil nu har været ukendt af offentligheden. Et led i attentatplanerne var at beskyde politikere på talerstolen i den svenske Riksdag.

Endnu er ingen svenskere blevet anholdt i sagen.