En enkelt joint til en fest i weekenden kan flere dage efter ende med en frakendelse af kørekortet i tre år.

Københavns Politi har fået hundredvis af klager fra folk, der mister deres kørekort, fordi de flere dage inden kørslen har røget hash.

- Det er hr. og fru Danmark, der ringer med tårer i øjnene og fortæller, at de slet ikke vidste, at hash kunne blive i kroppen så længe, og at de har fået frakendt deres kørekort, siger gruppeleder for politianklagerne hos Københavns Politiadvokatur på Station City Arne Dam Ravn.

Boom i sager
Han behandler klager fra borgere, der får frakendt deres kørekort på grund af narko-kørsel, og der er kommet 400 sager siden januar, hvor bilister står til at miste deres kørekort pga. cannabis i blodet.

- Det har meget store konsekvenser, at folk ikke ved, de gør noget ulovligt. Jeg har snakket med en arbejdsgiver, der måtte fyre en af sine chauffører, fordi han fik frakendt sit kørekort. Folk kan jo risikere at skulle gå fra hus og hjem, fordi de er afhængige af deres bil i deres job, siger Arne Dam Ravn.

Læs også: 

Siden årsskiftet er der sket en stramning af loven, der betyder, at man får frakendt sit kørekort i tre år, hvis man har såkaldt THC i blodet, som er det aktive stof i cannabis, når man kører bil. Før loven blev skærpet, fik politiadvokaturet ingen klager.

Der risikerede bilister blot en bøde på en halv måneds nettoløn og en betinget frakendelse af kørekortet. Nu er bøden dobbelt så høj, og kørekortet ryger i tre år, hvis man bare én gang kører med cannabis i blodet. Det har fået henvendelserne til at eksplodere.

Uvidende om lovovertrædelse
Problemet er, at folk ikke ved, de gør noget ulovligt.

- Jeg har snakket med en familiefar med børn, der står til at miste sit kørekort, fordi han for tre dage siden røg en enkelt joint til en fest og slet ikke kan forstå, at det skulle være ulovligt, fortæller politianklageren.

Hash kan nemlig spores i blodet i op til en måned efter, det er indtaget, hvor alkohol bliver forbrændt på et døgns tid. Der er en bagatelgrænse for, hvor meget der må være i blodet, men den er så lav, at der kan gå mange dage, før den er nået, vurderer misbrugsekspert Henrik Rindom.

'Absurd skrivebordsarbejde'
- Denne her lov er det mest absurde skrivebordsarbejde. Folk kan køre med helt op til en promille på 1,2 i blodet, før de mister kørekortet. Andre kører rundt med stedsolider i blodet, der virker sløvende ligesom hash, men fordi det er lægeordineret, er det ok. Bagatelgrænsen for cannabis er så lav, at det ikke betyder noget for trafiksikkerheden. Det handler ene og alene om at drive hetz mod folk, der ryger hash, fordi det er ulovligt, siger han.

Læs også:

Der er ikke nogen officiel retningslinje for, hvor meget hash, man kan ryge for at nå bagatelgrænsen, eller hvor lang tid, der skal gå, før det er ude af blodet. Derfor er det også svært for den enkelte at vurdere.

Unge mister job
Henrik Rindom har også oplevet, at loven har store konsekvenser.  I sin misbrugsbehandling har han haft en mekanikerlærling, der mistede sin lærerplads, fordi han fik frakendt sit kørekort, men han mener ikke, loven hjælper folk ud af deres misbrug.

- Jeg siger ikke, man bare skal ryge løs og så køre bil. Men hvorfor skal folk straffes så hårdt? Man siger til de unge, at nu skal de bare sætte sig ned og ryge sig vind og skæve de næste tre år, for de har ikke andet at lave, når de mister deres job på grund af frakendelse af kørekortet, siger han.

I stedet bør politikerne lave loven om, så man kan få kortet igen, hvis man jævnligt afleverer rene urinprøver i et halvt år for at få kørekortet igen. Så er der en gulerod for at stoppe med at ryge hash, mener Henrik Rindom. Han vil nu tage det op med politikerne.

Der er lavet en bekendtgørelse – nr. 901 af 12/8-2011 – om hvilke stoffer man ikke må have i blodet under kørslen og også bagatelgrænsen.

For THC, der er det aktive stof i cannabis er bagatelgrænsen 0,001 mg pr. kg blod – hvilket er faktisk er 10 gange mindre end bagatelgrænsen for morfin (fra heroin m.v.), der er på 0,01 mg pr. kg blod.