Bedrageri-anklagerne mod den tidligere S-politiker Tommy Kamp blev droppet på grund af et brev sendt til anklagemyndighederne allerede den 22. april. Først onsdag droppedes anklagerne mod Kamp.

Der gik 24 dage, fra politiet fik »nye oplysninger« i bedragerisagen mod Tommy Kamp, til anklagemyndigheden i sidste øjeblik valgte at droppe alle anklagerne.

22. april sendte forsvareren for de to ejere af Cafe Vanilla i Køge et brev til anklagemyndigheden, men først onsdag blev sagen mod de to tiltalte restauratører og den tidligere S-lokalpolitiker i Køge frafaldet.

Beslutningen betyder, at Socialdemokraternes nyvalgte gruppeformand, Henrik Sass Larsen, alligevel ikke skal møde i retten i næste uge for at forklare, hvorfor han igen og igen spiste gratis på café Vanilla sammen med ven, den lokale S-formand Tommy Kamp.

I brevet, som Berlingske Nyhedsbureau er i besiddelse af, gør cafeejernes advokat, Torben Bagge, politiet opmærksom på, at hans klienter hele tiden har nægtet sig skyldige i forsøg på bestikkelse. Han henviser til deres tidligere forklaringer.

- Mine klienter har ikke ændret forklaring. De mener stadig, at Tommy Kamp på uretmæssig måde har opnået gratis ydelser på cafeen sammen med Henrik Sass og andre politikere i Køge, siger Torben Bagge.

Han mener, at politiet fra starten ikke har sat sig ind i, hvad der kræves for at få de tiltalte i sagen dømt.

Ifølge sagens anklageskrift skulle Café Vanillas to ejere have givet forskellige former for bestikkelse til Tommy Kamp i den tro, at han ville hjælpe dem til en lukrativ udendørsbevilling på torvet i Køge. Det var på dette grundlag, at Kamp var tiltalt for bedrageri.

Men i brevet fra advokaten fremgår det, at de to caféejere ikke føler sig snydt af den tidligere lokalpolitiker, fordi de hele tiden har været klar over, at han ikke på egen hånd kunne sørge for de kommunale tilladelser.

Modsat advokat Torben Bagge, mener anklagemyndigheden, at det er »nye oplysninger,« og af den grund måtte bedragerianklagerne droppes. Hele sagen stod og faldt nemlig med caféejernes tilståelse.

Advokaturchef i Midt- og Vestsjællands Politi, Morten Frederiksen, afviser, at sagen var baseret på et for tyndt grundlag.

- At to personer tilstår, at de har udført kriminelle handlinger? Nej, det mener jeg ikke er tyndt. Den slags rejser vi tiltale på hver dag, siger han.

Spørgsmål: De to var jo selv tiltalt og dermed ikke de mest troværdige vidner?

- Det ser vi også i for eksempel narkosager, hvor købere, som selv er narkokriminelle, vidner mod sælgere. Det er ikke usædvanligt, siger Morten Frederiksen, som dog gerne havde set en tidligere afslutning på bedragerisagen.

Café Vanillas ene ejer, Ertugrul Karahan, nægter at have skiftet forklaring.

- Vi har ikke på noget tidspunkt ændret forklaring. Vi gik og ventede på at vi skulle i retten. Jeg er chokeret, siger han.

Han fastholder, at Tommy Kamp har afpresset Café Vanilla til at danse efter hans pibe i tre et halvt år.

- Det mener vi helt bestemt forsat, understreger han.

Ertugrul Karahan undrer sig også over, hvorfor der er gået så længe, fra brevet blev sendt til anklagemyndighederne til frafaldelsen af anklagerne.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det hænger sammen med Henrik Sass comeback på Christiansborg, fordi vores forsvarer gik meget op i, at han skulle afhøres i den her sag. Det vil man åbenbart ikke have, så derfor skulle den lukkes og slukkes, siger Ertugrul Karahan.

Tommy Kamp har oplyst, at han nu vil stævne ejerne af Café Vanilla for injurier.