Dele af den endelige obduktionsrapport og fund på Peter Madsens computer bliver i dag lagt frem i retten. Den 46-årige opfinder ønsker selv at komme på fri fod

I dag klokken 15.45 skal Københavns Byret endnu engang tage stilling til varetægtsfængslingen af den 46-årige Peter Madsen, som har siddet bag tremmer siden 12. august, hvor han blev fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall. De seneste fire uger har politiet brugt på at indsamle beviser, som kan styrke mistankegrundlaget mod Peter Madsen.

»Der er intet, der tyder på, at mistankegrundlaget mod ham er svækket, og derfor vil vi begære ham varetægtsfængslet i yderligere fire uger,« siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi.

Siden sidst har politiet bl.a. fået den endelig obduktionsrapport, hvoraf dele vil blive lagt frem i retten i dag.

»Jeg kan bekræfte, at vi er i besiddelse af den endelige obduktionsrapport, hvoraf dele vil blive fremdraget i retten. Hvad der præcist bliver lagt frem, ønsker jeg ikke at komme ind på forud for retsmødet,« siger Jakob Buch-Jepsen.

Under retsmødet 5. september blev de foreløbige konklusioner fra obduktionsrapporten fremlagt, men pressen var afskåret fra at skrive, hvad der blev fortalt, fordi der blev nedlagt referatforbud specifikt for selve obduktionserklæringen.

Dommeren traf beslutningen med henvisningen til Retsplejelovens §30, nr. 4, fordi indholdet ifølge dommeren ville udsætte Kim Walls efterladte for en unødvendig krænkelse. Det er derfor uvist, hvorvidt pressen får lov til at omtale det, som politiet lægger frem i dag.

Peter Madsen's ubåd UC3 Nautilus er i politiets varetægt og står bag hegn i Nordhavnen i København mandag den 11. september 2017. Opfinderen Peter Madsen er sigtet i forbindelse med journalisten Kim Walls død. Kim Wall var ombord på ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen. Hendes torso blev senere fundet i Køge Bugt.
Peter Madsen's ubåd UC3 Nautilus er i politiets varetægt og står bag hegn i Nordhavnen i København mandag den 11. september 2017. Opfinderen Peter Madsen er sigtet i forbindelse med journalisten Kim Walls død. Kim Wall var ombord på ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen. Hendes torso blev senere fundet i Køge Bugt. Foto: Mads Claus Rasmussen (arkiv).
Vis mere

Siden sidst har Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) i Glostrup også arbejdet på at ’tømme’ Peter Madsens computer via en såkaldt spejling, hvor man foretager en total kopi af alt indholdet.

Undervejs har Peter Madsen nægtet politiet adgang til computeren med henvisning til, at den indeholdt forretningshemmeligheder og tavshedsklausuler, men under retsmødet 5. september fik politiet endelig dommerens ord for, at man måtte undersøge den, og et overordnet resultat af den gennemgang vil også indgå i dagens retsmøde.

Eftersøgning efter resterne af Kim Walls lig ved Søvang og Dragør Havn på Amager torsdag den 24. august 2017.
Eftersøgning efter resterne af Kim Walls lig ved Søvang og Dragør Havn på Amager torsdag den 24. august 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen (arkiv).
Vis mere

Ligesom sidst bliver der formentlig også givet en overordnet status på, hvad politiet har fået af vidneforklaringer i sagen.

Indtil mandag var det faktisk uvist, hvorvidt dagens retsmøde overhovedet ville blive til noget, da man som sigtet kan vælge at lade fængslingen forlænge frivilligt. Men Peter Madsens forsvarer oplyste i går til BT, at hendes klient ikke uden videre vil acceptere fortsat fængsling i sagen.

»Vi går ikke med til frivillig (fristforlængelse, red.), så der bliver retsmøde via videolink,« skriver Betina Hald Engmark i en sms til BT.

Peter Madsen kommer således ikke til at være til stede i retten selv i eftermiddag, men skal i stedet medvirke via et videolink fra Vestre Fængsel, hvor han sidder. I fængslet har Københavns Byret et særligt rum, hvor arrestanter kan medvirke i retsmøder fra.

Typisk er en fristforlængelse i drabssag af kortere varighed, men den seneste fristforlængelse i ubådssagen endte med at vare 4,5 time.

Dels fordi anklager Jakob Buch-Jepsen læste Peter Madsens fulde forklaring fra grundlovsforhøret op og bad ham svare på spørgsmål om det, han mener, fandt sted på Nautilus mellem 10. og 11. august, hvor Kim Wall mistede livet.

Anklager Jakob Jesper Buch-Jepsen foran byretten i København tirsdag den 5. September, 2017.
Anklager Jakob Jesper Buch-Jepsen foran byretten i København tirsdag den 5. September, 2017. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere


Og dels fordi Peter Madsen, der nægter sig skyldig, udviste stor fortællelyst i retten. Her fortalte han bl.a. i detaljer, hvordan han oplevede, at den 70 kilo tunge loftsluge på ubåden faldt ned over den 30-årige Kim Wall, så hun faldt flere meter ned og fik åbent kraniebrud, som hun døde af.

Han fortalte også, at han efterfølgende valgte at begrave hende til søs, fordi han var ’suicidal’ og ønskede at tage livet af sig selv i ubåden, og derfor skulle Kim Wall ikke være ombord.

Selvom anklagemyndigheden vil præsentere nye beviser i retten i dag, så bliver der formentlig tale om et retsmøde af højest en halv times varighed. Bl.a. derfor skal Peter Madsen ’blot’ medvirke via videolink, som bruges oftere og oftere under såkaldte ’fristforlængelser’.

Det sker for at spare kørselstid, fortæller pressekontaktdommer ved Københavns Byret Jens Bech Stausbøll.

»Videolink bruges af ressourcemæssige grunde, så man ikke skal transporte arrestanter frem og tilbage fra arresten. Ganske få bemærkninger fra arrestanten kan klares via video, men hvis vi på forhånd ved, at der skal afgives en længere forklaring, så vil vedkommende være til stede personligt. Typisk sidder forsvareren hos arrestanten i fængslet, men det kan også ske, at forsvareren sidder i retten,« forklarer pressekontaktdommer Jens Bech Stausbøll.

Denne gang bliver retsmødet afholdt i retssal 36, som er en særlig videoretssal. Her er plads til 27 tilhørere. På grund af sagens store bevågenhed har retten allerede på forhånd besluttet fordelingen af pladserne, nøjagtig som man gjorde det forud for fristforlængelsen 5. september. Det gøres for at ’sikre tilhørerpladser til de berørtes familiemedlemmer og pressens repræsentanter’, skriver Københavns Byret.

Retsmødet begynder klokken 15.45 og kan følges på bt.dk.

Den svenske journalist Kim Wall blev mindet med et fakkeltog på Ishøj Strand, torsdag den 31. august 2017. Kim Wall var ombord på ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen. Hendes torso blev senere fundet i Køge Bugt.
Den svenske journalist Kim Wall blev mindet med et fakkeltog på Ishøj Strand, torsdag den 31. august 2017. Kim Wall var ombord på ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen. Hendes torso blev senere fundet i Køge Bugt. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere