En ny, udspekuleret fremgangsmåde for tyvebander til at få deres lange fingre i din dyre cykel kan være på vej til Danmark. Tendenser fra Norge viser, at kriminelle tyvebander nu anvender resultatlister fra cykelklubber og cykelløb til målrettet at opsøge de bedst placeredes privatadresser og stjæle deltagernes dyre cykler.

Det er formentligt kun et spørgsmål om tid, inden samme fremgangsmåde viser sig i Danmark, mener forsikringsselskabet If Skadeforsikring.

»Det er desværre bare endnu et eksempel på, at udenlandske tyvebander betragter Skandinavien som en honningkrukke, man bare frit kan forsyne sig fra,« siger presseansvarlig hos If Skadeforsikring, Birgitte Ringbæk, og fortsætter:

»De ved, at skandinaverne har dyrt og attraktivt udstyr – også til det aktive fritidsliv – og deres togter bliver organiseret, så der er aftagere af godset, straks de er tilbage i hjemlandet.«

I sidste uge oplevede en 23-årige cykelrytter at få sin gule Team Rynkeby-cykel stjålet fra bopælen i Kokkedal - kun tre uger efter, at hun cyklede til Paris med det lokale Team Rynkeby Hold, Øresund.

Læs også:

Ukendte gerningsmænd havde brudt låsen til hendes skur op, og stjålet den gule Bianchi-cykel, som var fastlåst til en reol, der var boltet til væggen.

Autocampere fyldt med dyre cykler

I Norge har politiet haft held til at anholde personer, der i autocampere var på fra Norge til Østeuropa med dyre, stjålne sportscykler.

Ofrene har netop det til fælles, at de havde deltaget i cykelløb og kort tid forinden fået deres navn, klub og placering publiceret på nettet. Tyvene kunne herefter finde de bedst placerede deltageres adresser på nettet og tage på rov efter de eksklusive cykler.

»Udfordringen er, at resultatlisterne fra cykelløbene indeholder både deltagers navn og klub og placering. Så kræver det i mange tilfælde kun nogle opslag på nettet at finde privatadresser, for klubnavnet indeholder ofte også bynavn eller områdeangivelse,« siger Birgitte Ringbæk.

»Har man et efternavn, der ikke lige ligger på Top 10 over de mest udbredte, så er de fleste folk til at finde en adresse på,« tilføjer hun.

’Ikke udbredt i Danmark’

Tendensen fra Norge er også noget, politiet i Danmark har øje på. Dog er fremgangsmåden med at udenlandske personer via nettet tjekker resultater, tilmeldinger, deltagerlister eller andet ikke udbredt i herhjemme.

Det fortæller politiinspektør Bent Isager-Nielsen, der er chef for det sjællandske politisamarbejde Task Force Indbrud, der specielt arbejder med at fange professionelle tyvebander.

Læs også:

»Der har været et par indbrud, hvor der er stjålet kostbare cykler, og hvor der har været en mistanke om, at netop den fremgangsmåde har været til stede. Men det er ikke bekræftet eller bevist,« siger Bent Isager-Nielsen og fortsætter:

»Dog er politiet stødt på anmeldere og forurettede, der har udtrykt forundring over, hvordan gerningsmændene har kunnet finde frem til netop deres dyre cykler i et område med mange huse og lige så mange skure og udhuse, og hvor der kun et indbrud i skuret med de dyre cykler.«

Pas på, hvad du skriver på nettet

Politiet har derfor registreret anmeldernes forundring, men da det ikke er sket mange gange, er det ikke nok til en tendens, forklarer politiinspektøren.

»Indbrudskriminaliteten er et vigtigt indsatsområde – især organiseret indbrudskriminalitet. Så uanset om det er danske eller udenlandske kriminelle netværk, der står bag, bruger vi en del ressourcer på at analysere, optrevle og opklare disse forbrydelser. Selv om vi endnu ikke i betydeligt omfang har konstateret denne form for organiserede cykeltyverier, følger vi området og eventuelle nye trends tæt i samarbejde med politikredsene og Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter,« siger Bent Isager-Nielsen.

Uden at gøre folk urolige, vil han dog gerne helt generelt advare mod, at man direkte eller indirekte oplyser eller afslører for meget om de værdier, man har.

Læs også:

»Det gælder hele det offentlige rum, men især på nettet og de sociale medier. Det er selvfølgelig ærgerligt, men virkeligheden er sådan, at der er mange både danske og udenlandske tyve, der udøver organiseret kriminalitet på indbrudsområdet,« siger Bent Isager-Nielsen og fortsætter:

»Nogle gange er det designermøbler, andre gange it-udstyr – og det kan altså også være dyre cykler. Derfor kan tilsyneladende uskyldige oplysninger som for eksempel information om deltagelse og placering i cykelløb give kriminelle elementer inspiration til nye indsatsområder.«