De norske myndigheder har forgæves forsøgt at forhindre, at en ny østtysk tøjbutik har taget navn efter massemorderen Anders Breivik.

Butikken åbnede 1. marts i byen Chemnitz, og røde malerpletter, der ligner blod, skæmmer allerede bygningens gule facade.

Ifølge avisen VG er tøjmærket ’Thor Steinar’, der forhandles i den kontroversielle butik, særligt populært i højreekstreme miljøer.

- Vi beklager stærkt, at der her skabes associationer til 22. juli, siger Anne-Kirsti Wendel Karlsen, der er pressechef ved den norske ambassade i Berlin, til avisen VG.

Ejeren af den nye butik, firmaet Mediatex, afviser til gengæld at kommentere, hvorfor forretningen har fået navnet ’Breivik’. Andre af tøjkædens filialer bærer navne som Trondheim og Haugesund - og er opkaldt efter norske byer.

Ifølge den norske avis har landets myndigheder i årevis forsøgt at bremse den omstridte tøjkædes brug af norske navne, symboler og flag, men der angiveligt intet i retssystemet, der kan forhindre højreekstremisterne i at smykke sig med de nordiske farver.

På tøjkædens hjemmeside markerer ni symboler - der mistænkeligt meget minder om nazisternes hagekors - hvor Thor Steinars ni butikker har adresse.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.