Indsats. Mandag søsatte politiet en ny oprustet indsats mod den organiserede hashhandel på Christiania. Lokale ønsker de »brodne kar« fjernet, men frygter samtidig konfrontationer.

Fra denne uge og frem sætter ordensmagten hårdt ind mod de pushere, der lukrerer på den omfattende milliardhandel i Pusher Street. Københavns Politi har etableret en ny dedikeret taskforce, der trak i arbejdstøjet i mandags, skriver Berlingske.

Taskforcen vil bl.a. resultere i en større politimæssig synlighed på Christiania, fortæller politiinspektør Svend Foldager fra Københavns Politis efterforskningsenhed.

- Problemerne omkring Pusher Street har i virkeligheden været der længe, men det er blevet værre over tid, og nu optrapper vi vores indsats. Vi vil være mere til stede, men det er vigtigt at understrege, at vi ikke ønsker konfrontationen. Vi ønsker at kunne arbejde på Christiania, som alle andre steder, siger han.

Indsatsen bliver ifølge Svend Foldager tre-leddet: Den efterforskningsmæssige, hvor der især sættes ind mod de organiserede bagmænd, den operative og den dialogbaserede.

- Det er ikke nyt, men nu bliver der bare mere af det, og det er mere dedikerede indsatser. Og så har vi en ny situation, fordi der er ændret på ejerforholdet derude. Vi håber, at det kan betyde noget for dialogen, siger han. Poul Cohrt, formand for Christianshavns Lokaludvalg, fortæller, at der egentlig har været ret roligt hen over sommeren, men når forholdet mellem politi og Pusher Street spidser til, så kan det mærkes i hele området.

- Ved tidligere lejligheder har vi oplevet, at den ekstra opmærksomhed, som politiet giver Christiania, sagtens kan ende med at genere resten af Christianshavn, især når det ender i konfrontationer, og når politiet har tåregas med,« siger han.

At få udryddet hashhandlen helt tror formanden er en umulig opgave, men hvis de værste bagmænd blev taget ud af spillet, ville det forbedre situationen for alle, vurderer han.

- Jeg tror ikke, at nogen ville have noget imod, hvis politiet stille og roligt fik pillet de værste tossehoveder væk. En stor del af dem, der styrer hashmarkedet, er slet ikke christianitter, og voldsmændene er ofte nogen, der hidkaldes ved hjælp af telefonkæde, siger han.

Ifølge christianit Britta Lillesøe fra Christianias presse- og kommunikationsgruppe er hele hashhandel-miljøet i hovedstaden i dag netop karakteriseret af nogle »brodne kar«, der har gjort miljøet hårdt.

- Så længe vi har et forbud, så er Pusher Street den mindst ringe løsning. Dengang sagde vi, at hvis man lukkede det uden at stille noget andet i stedet, så ville der ske det og det, og det er sket. Hashhandelmiljøet er præget af bandekrige, alliancer på kryds og tværs, og det er en skrue uden ende, for penge er det stærkeste rusmiddel. Vi er jo bange for, hvad der kommer til at ske nu, når politiet optrapper indsatsen. Vi har altid gerne villet i dialog, men det er ikke altid, vi føler, at vi bliver hørt, siger hun.

Den bedste og rigtige løsning er i hendes øjne at legalisere hash under kontrollerede og ordnede forhold, eventuelt som et pilotprojekt til at begynde med.

- I stedet for at give os flere problemer på nakken, så lad os prøve en legalisering som en forsøgsordning, hvor Christiania er et af stederne. Så kan vi få noget ro herude. Men problemet er, at politikerne på Christiansborg hverken hører på os eller på politiet, siger hun og henviser til, at Christianias kulturforening siden 1997 har afholdt seks høringer om emnet og længe har kæmpet for en legalisering.

I morgen er justitsminister Morten Bødskov (S) kaldt i samråd om »den åbenlyse hashhandel« i København.