Bandekonflikten i København tager nu en helt ny drejning.

På et opsigtsvækkende fredsmøde tirsdag aften indgik ledende figurer fra Nørrebro-banderne fra Blågårds Plads og Mjølnerparken en aftale om at nedlægge våben. Det skete efter aftenbønnen i moskeen hos den islamiske forening VIOMIS i Blågårdsgade. Det oplyser flere centrale kilder til Radio24syv.

- Aftalen har været undervejs i over et års tid. Den betyder, at folk fra Blågårds Plads igen kan færdes i Mjølnerparken og omvendt, uden at frygte noget, siger Alexander Chebil, der er bestyrelsesmedlem i VIOMIS og til stede ved fredsmødet i tirsdag aften, til Radio24syv.

Under mødet trådte to topfigurer fra banderne op på et podie og gav hinanden hånd som tegn på fred. Efterfølgende afholdt en større gruppe bandemedlemmer fra Blågårds Plads og Mjølnerparken en fælles middag for at konsolidere aftalen, fortæller Alexander Chebil.

Radio24syv har været i kontakt med flere kilder med tæt kendskab til bandegrupperingerne. Alle bekræfter, at der allerede tirsdag i sidste uge blev lavet en aftale mellem parterne. Aftalen blev konsolideret ved et møde i fredags og endeligt forseglet og vedtaget tirsdag aften.

Alexander Chebil vil ikke nævne navnene på dem, der deltog i fredsmødet i aftes, men ifølge andre kilder, Radio24syv har været i kontakt med, deltog »Store A« og »Lille A« – de øverste i hierarkiet i Blågårds Plads-banden.

- Det viser, at der er tale om en banebrydende aftale, som markerer et stort skridt på vejen til fred i hovedstaden. Når så højtplacerede figurer dikterer våbenhvile, så bliver det overholdt, vurderer Aydin Soei, der ud over at være radiovært på Radio24syv også er sociolog og forfatter til bogen »Vrede Unge Mænd«, der blandt andet fokuserer på bandekonflikten.

Ifølge Alexander Chebil er der dog få grupperinger, der modsætter sig aftalen.

- Der er stadig enkelte grupperinger og mindre fraktioner med tilknytning til rockergrupperne, der ikke respekterer aftalen.

Leder af afdelingen for Organiseret Kriminalitet hos Københavns Politi, Lau Thygesen, ønsker ikke at kommentere den påståede fredsaftale.