I Danmark kan kan politiet godt genkende de store problemer, som det svenske retssystem i øjeblikket oplever. Det fortæller formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, onsdag til BT.

Lørdag kom det frem, at den svenske politiinspektør Lars Alvarsjö frygter for, at det svenske retssystem er på randen af et kollaps.

Problemerne i Sverige ligner de nuværende danske forhold. Det mener Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet i Danmark.

»Vi kan sagtens genkende det, der foregår i Sverige i øjeblikket. Flygtningekrisen og terrortrusler forhøjer beredskabet utroligt meget, og politiet er meget presset. Jeg har ikke oplevet et større pres i de 30 år, jeg har været med,« siger Claus Oxfeldt til BT.

Ifølge Claus Oxfeldt medfører det enorme pres, at politiet har meget svært ved at finde de fornødne ressourcer til at forebygge kriminalitet og sikre betjentenes egen sikkerhed.

Betjente i Danmark ofte oplever ifølge Claus Oxfeldt både vold, stenkast og det, der er værre. Som et skrækeksempel henviser han til episoden fra Sandholm-lejren, hvor en betjent næsten blev slået ihjel.

Han fortæller herudover, at der 180 gange inden for det seneste år er anmodet om assistance fra en patruljevogn i København. Det svarer til en gang hver anden dag.

»Det understreger bare, at man ikke kan tage for givet, at to mand i en patruljebil kan klare de fleste politiopgaver,« siger Claus Oxfeldt.

Der har ifølge Claus Oxfedt i flere år været områder, hvor politiet er nødt til at tage særlige forholdsregler, hvis de vil færdes sikkert. Men i takt med det øgede pres på politiet, bliver det kun værre, mener han. Dog vil han endnu ikke kalde det et forestående kollaps i Danmark.

»På eksempelvis Christiania har vi i mange år vidst, at det ikke er sikkert for betjente at patruljere. Men efterhånden ser vi flere og flere eksempler på områder, hvor betjentene ikke kan færdes sikkert,« siger Claus Oxfeldt.

Politiinspektører fra henholdsvis Københavns Politi og Odense Politi kan ikke genkende problemerne. De erkender dog, at der skal tages forholdsregler, men de fremhæver alle, at de ikke har problemer med at færdes. Det siger de til TV2 Nyhederne.

Bent Preben Nielsen, der er politiinspektør i Østjyllands Politi, ser overhovedet ingen problemer, når de eksempelvis skal rykke ud til Gellrup.

På baggrund af disse udtalelser fra nogle af landets største politikredse er Claus Oxfeldt meget forundret over, hvordan prioriteringen ser ud i øjeblikket.

»Egen sikkerhed kommer i første række. Det lærer man som det første på Politiskolen. Det undrer mig rigtig meget, at det tilsyneladende ikke er egen sikkerhed, der er øverst på dagsordenen i politikredsene,« siger Claus Oxfeldt.